Cele mai importante modificări aduse prin Ordinul MADR nr. 234/2016 vizează declararea suprafețelor, dar și corectarea neconformităţile din cererea unică depusă la APIA.

Astfel, prevederile legale stabilesc că se solicită doar adeverința emisă de primărie, conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere și, după caz, contractele de închiriere/concesiune/arendă încheiate între fermier și UAT/ADS. Acelaşi Ordin precizează şi că "fermierul localizează parcela agricolă prin identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole în blocul fizic, pentru care se solicită plăţi". O noutate este faptul că Adeverința de la primării nu mai poate fi condiționată de plata impozitelor. Întrucât digitizarea parcelelor agricole cu suprafețe sub 0,1 ha este foarte laborioasă, le este acordată fermierilor posibilitatea să nu le declare, cu condiția ca respectivele parcele să nu depășească un hectar. Suprapunerile se vor soluționa între fermieri, în termen de 30 de zile. Altfel, APIA nu va plăti subvenția pentru suprafața declarată de mai mulți fermieri. Mai exact, în cursul controalelor administrative, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţă judecătorească.

Începând din acest an, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii sunt obligați să facă dovada că au folosit sămânță certificată la înființarea culturilor, iar în cazul sectorului zootehnic, animalele trebuiesc înscrise în Registrul Genealogic. Totodată, au fost introduse noi prevederi prin care se reglementează modul de desființare a culturilor secundare, încorporarea în sol fiind înlocuită cu distrugerea mecanică, termen mai larg, ceea ce permite executarea și a altor lucrări în afara celor ce presupun mobilizarea solului. Distrugerea mecanică se poate face până la data limită de 31 martie. Pentru situațiile în care condiţiile meteorologice nu permit desființarea culturii până la data 31 martie, s-a prelungit acest termen până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului Local/Centrului Județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În ceea ce priveşte neconformităţile din cererea unică depusă la APIA, fermierii vor avea posibilitatea să le corecteze. Rezultatele verificărilor preliminare încrucişate vor fi notificate fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererii unice de plată. În termen de maxim 35 de zile calendaristice după data limită a depunerii cererii unice de plată fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA online, fără penalități. Reamintim că depunerea cererilor unice de plată se va face în  perioada 1 martie - 16 mai 2016, fără penalități, iar în perioada 17 mai - 10 iunie 2016, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.