MADR: Clasificarea fermelor pe baza - Producției standard totale exprimate în euro
Noua lege reglementează realizarea unui cadru unitar pentru implementarea programelor cu finanțare din bugetul național și din fonduri comunitare. Ca urmare, ferma agricolă reprezintă unitatea economică de bază pentru producția agricolă formată din terenul agricol și/sau incinta în care se află construcțiile, spațiile de depozitare, utilajele și echipamentele agricole, alte anexe, animale și păsări, precum și utilitățile aferente care concură la desfășurarea activităților agricole. Fermierul este, la rândul său, persoana fizică/juridică ori un grup de persoane fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință o fermă agricolă în care realizează, singur sau împreună cu membrii familiei sale ori alți membri asociați, producția agricolă, iar exploatația agricolă - formă de organizare alcătuită din ansamblul unităților utilizate pentru activitățile agricole și gestionate de un fermier, situate pe teritoriul aceluiași stat membru al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte dimensiunea economică, aceasta se determină pe baza producției standard totale a exploatației agricole, exprimată în euro, stabilită în conformitate cu prevederile Regulamentului 1242 al Comisiei Europene de stabilire a unei tipologii comunitare pentru exploatații agricole.
Concret, noile prevederi stabilesc trei mari categorii de exploataţii: A. Exploataţii specializate - culturi: 1. exploataţii specializate în culturi de câmp 2. exploataţii specializate în horticultură; exploataţii specializate în culturi permanente; B. Exploataţii specializate - producție animală: exploataţii specializate în animale erbivore; exploataţii specializate în animale granivore; C. Exploataţii mixte: exploataţii de culturi mixte; exploataţii mixte de creştere a animalelor; exploataţii mixte de culturi şi creşterea animalelor; exploataţii neclasificate. De asemenea, Legea nr. 285/2015 procedează şi la schimbări în modul de clasificare al fermelor româneşti în funcţie de dimensiunea lor, noua legislaţie scoţând faimoasele UDE ca unităţi de măsură (stabilite prin Legea nr. 37/2015), înlocuindu-le cu valori exprimate în EURO. Astfel, în funcţie de dimensiunea economică, fermele se clasifică astfel: Ferma de subzistenţă - exploataţie agricolă având dimensiunea economică sub 1.999 euro/an, valoarea standard a producţiei brute SO (din engleză Standard Output); Fermă de semi-subzistenţă - exploataţie agricolă având dimensiunea economică între 2.000 - 7.999 euro/an SO; Fermă mică - exploataţie agricolă având dimensiunea economică între 8.000 - 11.999/an euro SO; Fermă medie - exploataţie agricolă având dimensiunea economică între 12.000 - 250.000 euro/an SO; Fermă mare - exploataţie agricolă având dimensiunea economică peste 250.000 euro/an SO.
Legea nr. 285/2015 pentru modificarea Legii nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 874/ 23 noiembrie 2015.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.