Începând cu acest an, persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să plătească obligatoriu și contribuţiile de asigurări sociale (CAS) de 10,5% sau 26,3%, potrivit opţiunii alese, pe lângă contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS de 5,5%).

De asemenea, PFA trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. Plăţile obligatorii sunt contribuțiile de asigurări sociale (pensii) și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Mai există şi contribuții opționale: la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și cea pentru concedii și indemnizații (FNUASS). Contribuţia la pensie - CAS este de 10,5% sau 26,3%, conform opţiunii. Baza asupra căreia este aplicată cota CAS, calculată pe baza venitului net realizat. Cota contribuției de asigurări sociale (CAS) pe care PFA o datorează la sistemul de pensii se aplică din 2016 asupra venitului net obţinut şi nu la o bază de calcul aleasă de contribuabil, aşa cum s-a întâmplat până la finalul anului 2015. Totuși, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Câştigul salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a fost majorat cu peste 260 de lei. Astfel, pentru anul fiscal 2016, acesta este de 2.681 lei, în urcare de la 2.415 lei, cât a fost în 2015. În aceste condiţii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.

Persoana fizică autorizată poate opta, conform actualelor reglementări, între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv, ci doar din anul următor. În ceea ce priveşte contribuția lunară la șomaj, aceasta este opţională şi este de 0,5% din venitul asigurat. Pentru a plăti contribuția la șomaj, persoanele fizice pot încheia contract de asigurare pentru șomaj cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au domiciliul, dacă au cel puțin vârstă de 18 ani și sunt asigurate în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Dacă vrea să beneficieze de indemnizaţie pentru concediile medicale, PFA poate plăti 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Persoanele autorizate să desfășoare activități independente vor depune declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații la Casa de Asigurări de Sănătate la care sunt luate în evidență ca plătitori de contribuție de asigurări sociale de sănătate. Soția sau soțul titularului unei PFA, în cazul în care contribuie la desfășurarea activității, se poate asigura, facultativ, în sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare socială, precum și în sistemul asigurărilor de sănătate și în cel al asigurărilor pentru șomaj.