Valoarea maximă a sprijinului financiar acordat pentru reconversia viilor nu va putea depăşi 75 la sută din valoarea totală a costurilor efective.

Viticultorii pot beneficia de fonduri europene numai în scopul înfiinţării sau modernizării culturilor de vie destinate producerii vinurilor cu denumire de origine controlată şi cu indicaţie geografică. Reamintim că, în conformitate cu prevederile OUG  nr. 44/2008, cei care doresc să acceseze fonduri europene pentru restructurarea sau reconversia viilor pot fi persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, şi/sau persoane juridice cu domiciliul fiscal în România care propun programe de investiţii, altele decât cele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020. Acestea trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să deţină sau să exploateze plantaţii viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole (RPV) cu destinaţia de producţie D.O.C. şi/sau I.G. şi autorizate în acest sens, şi să producă şi îmbutelieze vinuri cu D.O.C. şi/sau vinuri cu I.G., în procent de cel puţin 25% din producţia totală de vin; să achiziţioneze struguri pentru vin cu destinaţia de producţie D.O.C. şi/sau I.G., să producă şi să îmbuteliete vinuri cu D.O.C. şi/sau vinuri cu I.G., în procent de minim 25% din producţia totală de vin.

Pentru aprobarea sprijinului financiar în sesiunea suplimentară din acest an, fiecare solicitant trebuie să depună la APIA un dosar care să conţină cererea/formularul-tip privind sprijinul pentru restructurare/reconversie, document de identitate financiară, o copie conformă cu originalul a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului, o copie conformă cu originalul a statutului, pentru persoanele juridice, şi eventuale acte adiţionale - copie de pe actul de identitate, pentru persoane fizice şi, după caz, împuternicire însoţită de copie a actului de identitate. Sunt considerate eligibile măsurile de defrişare, proiectare, pregătire teren, plantare şi instalare tutori şi instalare sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj pentru programele de reconversia soiurilor şi reamplasarea parcelelor, respectiv măsurile de proiectare, instalare/înlocuire sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj, modernizarea formei de conducere a viţei-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă şi înalta şi modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor prin instalarea a trei rânduri de sârme, din care minimum două duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerii lăstarilor pentru programele de modernizare a plantaţiilor viticole.

De precizat că valoarea maximă a sprijinului financiar acordat pentru reconversia viilor nu va putea depăşi 75 la sută din valoarea totală a costurilor efective. Fondurile vor fi acordate de APIA în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 - 2018.