PNDR: Activităţi neagricole în zone rurale - Condiţii pentru accesarea fondurilor europene
Prin intermediul submăsurii 6.2, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), fermierii şi antreprenorii români vor putea accesa în 2017 fonduri europene în valoare de până la 70.000 de euro pe proiect pentru înfiinţarea activităţilor neagricole în zonele rurale.
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea facilitării diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural. Printre obiectivele Submăsurii 6.2 se numără crearea de noi activități neagricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural, diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale. Pot fi beneficiari ai acestei submăsuri: fermierii sau membrii unei gospodării agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA); micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin; micro-intreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-up).
Potrivit prevederilor legale, micro-întreprinderile şi întreprinderile mici, atât cele existente, cât şi cele nou înfiinţate (start-up) trebuie să fie înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi să-şi desfăşoare activitatea în spatiul rural (atât sediul social, cât şi punctul/punctele de lucru); propune realizarea de activităţi aferente unui singur cod CAEN înregistrat la Registrul Comerţului, autorizat/neautorizat în conditiile Legii nr. 359/2004; numai punctele de lucru aferente activităţilor agricole pot fi amplasate şi în mediul urban. Solicitantul eligibil pentru finanţare care, la data depunerii Cererii de Finanţare avea autorizat codul CAEN propus prin proiect, are obligaţia de a depune o Declaraţie întocmită şi asumată prin semnătura de către un expert contabil, din care să reiasă faptul că întreprinderea nu a desfăşurat niciodată activitatea pentru care solicită finanţare. Sprijinul financiar forfetar pentru înfiinţarea de activităţi neagricole poate fi accesat o singură dată prin sM 6.2 sau prin Măsura 19 - ”Dezvoltarea locală Leader” – Submăsura 19.2 - ”Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală” cu condiţia ca asociaţii/acţionarii solicitantului să nu deţină această calitate în cadrul altor intreprinderi care au beneficiat de sprijin nerambursabil forfetar prin aceste submăsuri. În situaţia solicitanţilor cu asociaţi/acţionari comuni doar un singur solicitant poate fi eligibil, o singură dată, pentru sprijin financiar nerambursabil forfetar în cadrul Submăsurilor 6.2 şi 19.2 - ”Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală”(pentru sprijin nerambursabil forfetar, asimilat Submasurii 6.2). Sprijinul nerambursabil va fi acordat sub formă de primă, în două tranşe după cum urmează: 70% din cuantumul sprijinului - la primirea deciziei de finanţare; 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăşi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanţare. Sprijinul va fi în valoare de 70.000 Euro/proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism şi, respectiv, 50.000 Euro/proiect în cazul altor activităţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.