Și în acest an firmele vor avea posibilitatea contractării de credite pentru a-și asigura fluxul de cheltuieli până la decontarea de către stat. Termenul limită pentru semnarea contractelor de credit cu banca parteneră este data de 4 decembrie 2018, iar pentru semnarea contractelor de finanțare cu componentă de credit termenul este de 8 decembrie 2018.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2018 este de 74.359.000 lei. Prin implementarea programului statul estimează că va da ajutor de minimis unui număr de 165 de beneficiari în anul 2018. Alocaţia financiară nerambursabilă (AFN) pentru firmele selectate va fi de maximum 450.000 de lei pe beneficiar, sumă ce va acoperi cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă. Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa  pe valoarea adăugată la întreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA). Totodată, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costurile  eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă va fi prevăzut în planul de afaceri. Beneficiarii acestei scheme de minimis sunt întreprinderi mici și mijlocii din toată țara,  care trebuie să mai îndeplinească o serie de condiții, cumulativ, printre care: capital social integral privat; asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate; au cel puţin 1 an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri; nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru; beneficiarii sunt obligaţi pentru o perioadă de minimum 3 ani începând cu anul următor acordării de ajutorului nerambursabil, să menţină investiţia pentru care primesc ajutor în, să păstreze numărul locurilor de muncă existente la data deschiderii aplicaţiei de înscriere și locurile de muncă create prin program.

Pentru a spera la ajutorul nerambursabil de maximum 450.000 de lei de la stat, antreprenorii trebuie să obțină minimum 50 de punte, din totalul de 100 posibile, în urma evaluării planurilor de afaceri. Aplicația electronică de înscriere în program  va fi anunţată cu cel puțin 5 zile înainte pe site-ul aippimm.ro. Anul trecut înscrierea a început pe 21 august 2017.

Precizăm că Ordinul Ministrului pentru mediul de afaceri nr. 955/2018 pentru implementarea schemei de minimis Microindustrializare 2018 s-au publicat în Monitorul Oficial nr. 571 bis, partea I, din data de 6 iulie 2018.