Programul START: Finanţare nerambursabilă de până la 26.000 de euro
Firmele înfiinţate în ultimii doi ani pot obţine o finanţare nerambursabilă de 120.000 de lei de la stat prin intermediul Programului START. În acest an, Programul beneficiază de un buget de 17.000.000 de lei.
În cadrul programului, o firmă înfiinţate în ultimii doi ani poate accesa maximum 120.000 de lei (circa 26.000 de euro, la cursul actual), reprezentând cel mult 90% din investiţia totală pe care trebuie să o realizeze în program, antreprenorul trebuind să contribuie cu restul de minimum 10% din investiţie. Pot fi finanţate: echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru - inclusiv software-ul aferent; aparate și instalații de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice; autoutilitare, doar dacă sunt folosite în activitatea proprie; investițiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și servicii, software; echipamente IT; achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț; mobilier, aparatură birotică; realizarea unui site de prezentare a afacerii, în limită a 10.000 de lei; cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale pentru asociatul sau administratorul societății solicitante, în limită a 4.500 de lei; comisionul de garantare aferent anului acordării garanției datorat Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri; consultanță pentru scrierea planului de afaceri și implementarea proiectului, până la 4% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezentând o cheltuială maximă de aproximativ 5.000 de lei.
Astfel, la un ajutor nerambursabil maxim, cu intensitatea cea mai mare, antreprenorul beneficiar va trebui să aibă o contribuţie proprie de 13.300 de lei (circa 2.900 de euro), pentru ca valoarea totală a investiţiei să ajungă la 133.300 de lei. În acest sens, antreprenorii trebuie să depună un proiect în cadrul sesiunii 2016, sesiune ce va fi anunţată în perioada următoare. De acest ajutor nerambursabil pot beneficia următoarele societăți: microîntreprinderile - având de la zero până la nouă angajați; întreprinderile mici - de la zece la 49 de angajați; întreprinderile mijlocii - cu 50 - 249 de angajați. Pentru a beneficia de facilităţiler programului, firmele trebuie să îndeplinească, cumulativ, o serie de conditii. Astfel, trebuie: să aibă cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri; să aibă capital social integral privat; nu au beneficiat de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul programului în anii anteriori şi nu au asociaţi, acţionari sau administratori care deţin sau au deţinut calitatea de asociaţi/acţionari/administratori în cadrul altor societăţi beneficiare de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul programului în anii anteriori. Asociaţii, acţionarii sau administratorii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate; societățile nu au datorii restante la bugetul general (la sediul social) sau bugetele locale (pentru eventualele puncte de lucru). Sunt eligibile toate activitățile, cu excepţia: intermedieri financiare și asigurări; tranzacții imobiliare; activități juridice; activități de jocuri de noroc și pariuri; producție sau comercializare de armament; producție sau comercializare de produse energetice; pescuitul și acvacultura; agricultura și procesarea produselor agricole; sectorul carbonifer; sprijinirea activităților de export. De precizat că anul trecut Programul s-a derulat în perioada 22 iunie - 1 iulie, în acest an deschiderea înscrierilor online urmând a se anunţa cu 10 zile înainte pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.