Salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei. Decizia a fost luată de Guvern în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, va creşte şi contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii.

"Salariul minim va creşte în acest an la 800 lei, dar în două etape: cu 50 lei începând cu luna februarie şi cu încă 50 lei din luna iulie", au arătat surse guvernamentale citate de agenţia Mediafax. La începutul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat că la discuţiile cu FIM privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, creştere care să fie aplicată imediat după aprobarea proiectului de buget. De asemenea, tot de la 1 ianuarie, Guvernul a decis mărirea punctului de pensie cu 30 de lei. Astfel, un punct de pensie valorează de la 1 ianuarie 762 de lei, fapt ce echivalează cu creşterea de 4% care era anunţată anterior de guvern.  Vestea proastă este pentru pensionarii sociali ale căror pensii vor rămâne la nivelul de 350 de lei. Proiectul de buget va fi aprobat mâine de Guvern. Programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 creşterea salariului minim la 1.000 de lei. Inspecţia Muncii a transmis că numărul salariaţilor continuă să rămână peste cinci milioane, 536.839 dintre aceştia fiind încadraţi pe salariul minim pe economie.

4% contribuţie

Pe de altă parte, contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 3,5% la 4% din venitul brut al salariatului, iar suma colectată este estimată pentru acest an la 3,05 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru acest an. În primele 11 luni ale anului precedent, contribuţiile virate la Pilonul II au însumat 2,3 miliarde de lei, cu o medie lunară de 207,63 milioane de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Nivelul contribuţiei la Pilonul II prevăzut pentru acest an este cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul iniţial, după ce în 2009 Guvernul a decis să menţină la 2% pe fondul crizei financiare. Până în 2016, contribuţia ar trebui să ajungă la 6%, potrivit legislaţiei. La finele anului precedent, activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii au atins 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro), în creştere cu 50% faţă de decembrie 2011, iar numărul contributorilor a ajuns la 5,77 milioane, potrivit CSSPP. Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008.