Sprijin pentru bunăstarea animalelor - Termen limită 15 februarie
Potrivit proiectului de act normativ, cererile de plată aferente Măsurii 14 - ajutor pentru bunăstarea animalelor se depun anual, fără penalizări, în perioada 15 ianuarie - 15 februarie.
Ministerul Agriculturii a modificat ordinul care privește sistemul de sancțiuni aplicate pentru ajutorul acordat pentru bunăstarea animalelor, ajutor de care pot beneficia crescătorii de porci și cei de păsări. De asemenea, potrivit noilor prevederi, crescătorii de animale pot fi sancționați pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată/decontului justificativ sau pentru nedepunerea decontului justificativ. Concret, cererile depuse după data-limită de depunere (15 februarie a anului de angajament pentru care a fost depusă cererea), sunt admisibile în intervalul de 25 de zile calendaristice cu penalizare (întârzierea determină o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cazul în care cererea ar fi fost depusă până la termenul stabilit. În cazul în care întârzierea depășește 25 de zile calendaristice, cererea de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun sprijin. Cererile de plată depuse în afara perioadelor de depunere stabilite de statul membru nu vor fi luate în considerare la plată. În ceea ce priveşte modificările la o cerere de plată, acestea pot fi acceptate fără aplicarea unei sancțiuni doar până în ultima dată de depunere a cererilor cu întârzere, respectiv în data de 2 martie (inclusiv) a anului de cerere respectiv, nefiind admisibile după această dată. Introducerea unei modificări pentru cererea de plată după această dată-limită, presupune aplicarea unei sancțiuni de 1% pe zi lucrătoare la sumele cuvenite.
Depunerea cu întârziere a cererii de plată/deconturilor justificative/documentelor justificative nu este sancționată în cazurile de forță majoră și în circumstanțe excepționale. Se exceptează, de asemenea, cazurile în care ferma nu a fost populată o anumită perioadă din anul de angajament, iar solicitantul a anunțat APIA în termen de 10 zile de la întreruperea activității, a prezentat documente care justifică motivele nepopulării și a anunțat ANSVSA de această situație.
Nedesfășurarea activităților de creștere și/sau reproducție a porcilor cel puțin pe perioada minimă de activitate de producție și/sau reproducție, pe parcursul anului de angajament (inclusiv livrări porc gras) duce la excluderea de la plată pentru anul respectiv, cu excepția cazurilor de forță majoră. Este vorba aici despre: decesul beneficiarului; incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului; o catastrofă naturală gravă care afectează foarte mult suprafețele agricole ale exploatației; distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor; o epizootie care afectează parțial sau integral șeptelul agricultorului; exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă expropierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
Dacă un beneficiar nu și-a putut îndeplini angajamentul din cauza unui caz de forță majoră sau a unor circumstanțe excepționale, plata respectivă trebuie să fie retrasă proporțional pentru anii în care s-a manifestat cazul de forță majoră sau circumstanțele excepționale. Retragerea vizează doar părțile din angajament pentru care nu au fost suportate costuri suplimentare sau nu s-au înregistrat pierderi de venit, înaintea manifestării cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale. Nu se aplică nicio retragere în legătură cu criteriile de eligibilitate și cu alte obligații și nu se aplică nicio sancțiune administrativă.
De precizat în încheiere că noile prevederi legale privind aprobarea sistemelor de sancțiuni pentru Măsura 14 se află în consultare publică pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.