Locuitorii cartierului Ioșia vor avea în curând un centru de cartier modern, amenajat pe spațiul cuprins între Biserica Ortodoxă, Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, Casa Tineretului și str. Cazaban.

 

„Dacă în trecut acest spațiu nu era pus în valoare, fiind folosit mai mult ca zonă de trecere, prin amenajările care se fac el se transformă acum într-o zonă generoasă de relaxare şi petrecere a timpului liber. Investițiile în regenerare urbană prin Programul Operațional Regional 2014-2020, concretizate în amenajarea unui centru de cartier, precum Piața Cazaban, vor genera un spațiu urban modern, care va putea fi accesat de toți locuitorii orașului. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns în prezent la 85%”, precizează municipalitatea orădeană.

Piaţeta Cazaban se pavează cu plăci din beton compozit, realizate dintr-un material utilizat în premieră în România, rezistent la razele UV, dar și la acțiunea de îngheț-dezgheț. Astfel, în placa de beton a pavajului, ultimii 2 centimetri sunt formați ca strat de uzură. Acesta este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarț, cu agregat de cuarț, de diferite culori și este protejat de o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor. Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ.

Până în prezent au fost realizate lucrări de terasamente, lucrări de infrastructură și suprastructură, instalații electrice, alimentare cu apă, irigații și canalizări, montare borduri, rigole, pavaje, instalare stâlpi iluminat, instalare fântână arteziană, amenajare stație autobuz.

În perioada următoare continuă lucrările de pavare în zona centrală a piațetei, precum și la fântâna arteziană. De asemenea, se va pava drumul perimetral piațetei, vor fi amenajate spațiile verzi, respectiv vor fi montate corpurile de iluminat în paviment și mobilierul urban, inclusiv coșurile și băncile realizate din lemn, precum și din compozit.

Întinse pe o suprafață de 10.397 de metri pătrați, lucrările sunt realizate de Erbașu Construcții și vor fi finalizate în cursul acestui an. Valoarea contractului este de 12,4 milioane de lei (fără TVA).