Infrastructură, sănătate și IT, priorități strategice pentru Oradea în 2019
În 2019, direcția principală de dezvoltare pentru Oradea rămâne accesarea fondurilor europene. Municipalitatea susține mai multe proiecte urbanistice, intenționează să investească în aparatură performantă pentru spitale, să consolideze creșterea economică a orașului, dar și să păstreze forța de muncă pe plan local.
- Cu toate că Autostrada Transilvania este mai degrabă un proiect pe hârtie decât unul în desfășurare, Primăria Oradea are deja pus la punct planul unei legături directe cu autostrada care va trece la 15 km de municipiu.
- Oradea are o caracteristică aparte, fiind singurul municipiu de județ din România în care toate spitalele sunt în gestionarea primăriei, prin urmare municipalitatea vrea să investească masiv în următorii doi ani în spitale.
- Reabilitarea clădirilor și a zonei centrale va continua în 2019. În primăvară vor începe lucrările pe malul stâng al Crișului Repede, zona Pieței Ferdinand, între Teatrul Regina Maria și Podul de lângă Primăria Oradea.
- În ceea ce privește IT-ul, Oradea este conștientă că nu va putea concura cu Cluj-Napoca pe acest domeniu, dar își dorește să se transforme într-un hub informațional pentru a-și păstra IT-iștii în municipiu.
- Componente esențiale ale dezvoltării, legăturile orașului trebuie dezvoltate sau îmbunătățite. În acest scop, municipalitatea vrea să intre în acționariatul Aeroportului Oradea (gestionat de Consiliul Județean Bihor) și să facă demersuri pentru electrificarea liniei care leagă orașul de Cluj-Napoca și Arad.
Accesarea banilor europeni i-a permis municipiului să își tripleze fondurile de investiții în ultimii ani, motiv pentru care municipalitatea este decisă să continue pe această direcție.
„În urma analizării situației economice a municipiului Oradea, în urma analizării portofoliului de proiecte pe care le avem câștigate sau pe care le avem în momentul de față depuse spre finanțare, am identificat cinci priorități pe care ne propunem să le urmărim anul acesta. Acesta sunt: accesarea fondurilor europene, susținerea proiectelor strategice ale municipiului Oradea, achiziția de aparatură performantă și crearea de condiții mai bune în spitalele din Oradea, revigorarea zonei centrale și creșterea economică a orașului” susține Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Principala sursă de finanțare a proiectelor orașului a fost și va rămâne în continuare accesarea fondurilor nerambursabile.
„În acest exercițiu financiar, Primăria Oradea a derulat proiecte de peste 300 de milioane de euro. Peste 174 milioane de euro reprezintă valoarea totală a proiectelor depuse și care au contract de finanțare semnat, restul de peste 126 de milioane de euro rămânând acele proiecte depuse spre finanțare, dar care încă nu au contractul de finanțare semnat și câteva chiar aflate în pregătire, urmând a fi depuse în termen cât mai scurt. În anul care a trecut am reușit să atragem efectiv, să avem o absorbție completă de peste 39 milioane euro” afirmă Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
Acești bani se regăsesc în proiecte importante, cum ar fi cel privind reabilitarea sistemului de termoficare centralizat al orașului. În perioada următoare va fi depusă cererea de finanțare pentru rețele – etapa a III-a, proiect prin care se vor înlocui 25 km de conducte și se vor reabilita mai multe puncte termice. Tot pentru încălzirea orașului se vizează achiziționarea unui grup energetic nou, cu turbină, în valoare de 18 milioane de euro.
Noua centrală pe gaz a Oradei
Alte proiecte câștigate pe fonduri europene sunt cele care privesc transportul public: proiectul privind continuarea liniei de tramvai pe Calea Aradului – Peța – Universitate – Cantemir, care se află în execuție, apoi cele două contracte încheiate care privesc achiziția a 20 de tramvaie noi și proiectul RO-HU care cuprinde achiziția a șapte autobuze Euro 6, alături de cele zece autobuze hibrid care vor fi cumpărate în perioada următoare.
Legătură directă cu Autostrada și investiții în spitale
Asigurarea unei bune conectivități a orașului Oradea cu zonele care se dezvoltă, cu zona metropolitană, cu sistemul european de autostrăzi, rămâne o prioritate. Pe lângă conectarea rutieră se dorește și conectarea aeriană și feroviară.
„Un proiect important pe care ne propunem să îl susținem și anul acesta este legătura orașului Oradea cu viitoarea autostradă Transilvania, cu nodul rutier situat în nordul localității Biharia. Gestionarea unor zboruri externe de pe Aeroportul Oradea este prioritară, chiar dacă aeroportul nu este în administrarea orașului, dar ne arătăm disponibilitatea de a intra în acționariat, pentru a asigura subvenții și acoperirea unor costuri de operare, în așa fel încât să se poată dezvolta curse externe. De asemenea, proiectul de electrificare și modernizare a liniei de cale ferată Episcopia Bihor – Cluj Napoca este unul foarte imporant” spune Ilie Bolojan
Alianța Vestului este și ea un motor integrat în strategia locală de dezvoltare.
„Ne gândim la axa de circulație rutieră Polonia – Grecia, care ar urma să treacă și prin Oradea pe relația Oradea – Arad – Timișoara, și care, dacă ar fi realizată în anii următori, ar genera o legătură rutieră foarte bună pentru zona noastră. De asemenea, electrificarea și modernizarea liniei de cale ferată Oradea – Arad ar închide acest aliniament de conectare Cluj Napoca – Timișoara și ne-ar permite ca într-o oră și jumătate, poate mai puțin, să ajungem cu trenul de la Oradea la Cluj-Napoca”, mai spune Ilie Bolojan.
Întrucât Oradea are o caracteristică aparte, fiind singurul municipiu de județ din România în care toate spitalele sunt în gestionarea primăriei, municipalitatea este responsabilă de condițiile din spitale. Din acest motiv, două proiecte importante în acest an vor fi cele care privesc creșterea eficienței energetice la Spitalul Județean și Spitalul Municipal. Totodată, se vor pune în practică procedurile de achiziție a aparaturii, câștigate prin fonduri europene, de la modernizarea și relocarea blocului operator de la Maternitate la achiziția de RMN, computer tomograf, a unui laborator de analize complet automatizat sau a modernizării și extinderii Unității de Primire a Urgențelor.
Schimbarea la față a zonei centrale, continuă
Proiectul revigorării zonei centrale va cuprinde în 2019 lucrări de reabilitare a fațadelor, extinderea spațiilor pietonale, atragerea de investiții în zona centrală, finalizarea unei parcări de 460 de locuri pe strada Independenței și începerea lucrărilor la alte două, în zona Voința și strada Brașovului.
Pe măsură ce spațiile pietonale se extind, se dorește crearea unor spații de parcare în afara carosabilului, în așa fel încât oamenii care doresc să ajungă în centru să aibă unde să își lase mașinile.
În ceea ce privește extinderea zonelor pietonale, în această primăvară intră în execuție Piața Ferdinand, malul stâng al Crișului și strada Aurel Lazăr. Alte clădiri din zona centrală urmează să fie puse în valoare prin reabilitare, respectiv Casa Darvas, Muzeul Masoneriei, clădirea Primăriei Oradea și Palatul Greco-Catolic.
Pentru a schimba aspectul zonei centrale, Primăria Oradea dorește și atragerea investițiilor private, prin deschiderea de noi locații, concesionarea unor amplasamente pe malul Crișului, construcția de clădiri noi în zona centrală, toate acestea reprezentând motoare noi de schimbare.
Anul 2019 va fi primul în care se va pune în practică programul IT „Realizează-te în Oradea”, cei care vor investi și vor pune bazele unei afaceri în domeniul IT urmând să primească diferite facilități.
„În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi, cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri, vom participa și noi cu fonduri proprii și, în plus, vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână în Oradea și să-și dezvolte afacerea în Oradea. Îmi doresc să-i încurajez pe antreprenori să-și facă produsul propriu, pe care apoi să îl vândă. Nu îmi doresc să vindem inteligența ca materie primă” spune Gabriel Ciordaș, reprezentantul firmei SC Smartware SRL, dar și al companiilor care activează în domeniul IT local.
Concret, municipalitatea își propune să acorde burse de 200 de lei elevilor din clasele a XI-a și a XII-a de la liceele cu specializarea Matematică-Informatică, să aloce fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități, înscriși la facultățile din Oradea axate pe IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa, acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT și, nu în ultimul rând, constituirea unui fond de investiții local, format din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniu.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Crișana în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.