Lucrările la drumul de legătură dintre Oradea și Sânmartin au ajuns la un stadiu fizic de 90%. Consiliul Judeţean Bihor menţionează că, în prezent, lucrările se concentrează în zona Centurii Oradea, la pasajul subteran pentru pietoni și bicicliști și asfaltarea tronsonului afectat de lucrări.

 

„Pasajul subteran va asigura continuitatea pistei de biciclete din Oradea, de pe lângă pârâul Peța până în Băile Felix. Circulația auto va fi asigurată de pasajul suprateran. În 3 săptămâni se vor termina lucrările de asfaltare în zonă și se va redeschide circulația pe două benzi pe sens. Până la jumătatea lunii mai, centura Sânmartin va fi deschisă circulației”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

În perioada următoare, se vor așterne straturile de bază și de legătură în zona rampelor, iar în paralel, va începe turnarea ultimului strat de asfalt (de uzură) pe întreaga lungime a traseului. Constructorii vor începe, de asemenea, instalarea parapetelor de protecție, a sistemului de iluminat, a panourilor fonoabsorbante, a consolelor și marcajelor rutiere.

Drumul de legătură între Oradea și comuna Sânmartin are o lungime de 5,75 km, la care se adaugă bretelele de legătură cu DN76 și localitatea Haieu, de 2,27 km.

Traseul pornește de pe strada Iancu de Hunedoara, din Oradea, și continuă de-a lungul Pârâului Peța spre Băile 1 Mai, ocolește Băile Felix și revine în DN 76 la ieșirea din stațiune spre Beiuș, înainte de a vira spre localitatea Cordău.

„Deschiderea circulației în luna mai va descongestiona tranzitul prin Sânmartin. Atât cei care circulă pe relația Beiuș - Deva, pe centura Oradea, dar și cei care locuiesc în comuna Sânmartin, vor avea de câștigat: timp, circulație mai sigură și mai puțină poluare”, a adăugat președintele CJ Bihor.

Constructorul este asocierea formată din Construcţii Erbaşu – lider de asociere, Vahostav – Drumuri Orăşeneşti – Procons Group.

Valoarea totală a investiției este de 177.238.798 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și prin Programul Transport 2021 - 2027.

Proiectul se realizează printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.