Competenţele la limba română au deschis - Bac-ul de toamnă
Atmosferă relaxată luni, la prima probă a sesiunii de toamnă a bacalaureatului. În curtea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" aşteptau să intre în săli mai mulţi elevi, unii emoţionaţi alţii, prea relaxaţi. Un tânăr râdea cu toată gura într-un cerc de prieteni la porţile şcolii. Într-o mână ţinea un pahar de plastic cu cafea, iar în cealaltă îi fumega o ţigară.
„M-am pregătit, ba la bar, ba la ştrand", a spus el amuzat, când reporterul unei televiziuni a încercat să obţină un punct de vedere. Un altul a refuzat microfonul reporterului cu un pretext care a stârnit amuzamentul găştii: „Nu vreau să mă vadă la ştiri mama, din Anglia!". Cei mai mulţi se adunaseră în jurul tabelelor cu numele şi orele la care fuseseră programaţi să intre în săli. „Sunt mulţi corigenţi şi absenţi de la examenul din vară", a încercat să-i scuze o domnişoară care tocmai intrase pe poartă.
„La Mihai Viteazul susţin examenul de competenţă la limba română 81 de elevi. 4 vor da examenul la proba de limbă maternă şi 84 se vor prezenta la română scris. Cei mai mulţi, 204, vor da examenul la proba la alegere şi 94 la proba obligatorie, matematică sau istorie. La noi susţin examene elevi de la Economic, de la Mihai Viteazul, de la Colegiul Tehnic Transilvania, de la Bococi, Borş şi Henri Coandă", a spus, pentru Crişana, Ruben Filimon, preşedintele comisiei de bac de la Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul".
Pentru cei 1.779 de elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a pus la dispoziţie şase centre de examen şi o subcomisie. Trei dintre acestea sunt la Oradea: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia", şi trei în judeţ: Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Marghita, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman", din Aleşd, cu o subcomisie la Colegiul Naţional „Teodor Neş", din Salonta, şi Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş", din Beiuş.
Din cei 1.779 de elevi înscrişi, cei mai mulţi, 1.128, se vor prezenta la proba scrisă la limba şi literatura română. După prima probă va urma evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (17 - 18 august), evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (18 - 19 august) şi evaluarea competenţelor digitale (20 - 21 august).
Proba scrisă la limba şi literatura română se va desfăşura pe 24 august, urmată, la doar o zi, de proba scrisă la limba şi literatura maternă. Pe 26 august va avea loc proba obligatorie a profilului (examen scris), iar pe 28 august va urma proba la alegere a profilului şi specializării (scris). Primele rezultate se vor afişa pe 31 august (până la ora 12.00), urmând ca, în aceeaşi zi, să se poată depune contestaţii (între orele 12.00 - 16.00). Pe 3 septembrie se vor afişa rezultatele finale.
În vară, după soluţionarea contestaţiilor, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 64,75%.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.