Criza economică readuce „bambini' căpşunarilor în ţară
Dacă până în urmă cu ceva vreme numărul elevilor care părăseau sistemul de învăţământ românesc era în continuă creştere, din acest an a început să se înregistreze un fenomen invers. Din ce în ce mai multe familii au decis să revină în România şi să-şi înregistreze copiii la unităţi de învăţământ din ţară.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii ISJ Bihor, de la începutul acestui an şcolar au fost depuse 128 de dosare în vederea transmiterii lor mai departe, la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, pentru a se stabili în ce măsură studiile elevilor vor fi recunoscute. "În proporţia cea mai mare şcolarii respectivi au studiat în Spania şi Italia - aproximativ 80%, iar restul, în state precum Ungaria, Germania, Franţa şi chiar SUA", a precizat Sebastian Hebriştean - referent reţea şcolară în cadrul ISJ Bihor. În privinţa şcolilor pentru care au optat respectivii copii, Hebriştean a spus că, din Oradea, în principal au fost alese Şcolile cu clasele I-VIII "Dacia", "Oltea Doamna", "Nicolae Bălcescu", "Dimitrie Cantemir" etc., dar şi unităţi de învăţământ din localităţile de origine din zonele Marghita, Beiuş sau Salonta. Elevii reîntorşi în sistemul de învăţământ românesc sunt însă nevoiţi să-şi echivaleze studiile, prin depunerea unui dosar cu actele necesare la Inspectoratul Şcolar Judeţean, care apoi este trimis la Ministerul Educaţiei, mai precis la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, pentru anul şcolar 2009-2010. Acest centru va decide apoi în ce clasă va fi înscris elevul repatriat. Până la sosirea deciziei de la serviciul Ministerului Educaţiei, elevul este înscris provizoriu în catalog, în clasa pe care părinţii declară că este îndreptăţit să o urmeze, conform studiilor efectuate în străinătate. După sosirea deciziei, copiii vor putea să-şi continue studiile în şcolile la care s-au înscris.
Comparativ cu anul şcolar trecut când s-au repatriat 274 de elevi, în acest an, solicitările se pare că vor fi mai multe. "În două săptămâni avem deja 128 de cereri, în timp ce în perioada similară a anului trecut, numărul dosarelor depuse pentru echivalarea studiilor erau în jur de 40", a conchis Hebriştean, care a mai adăugat că cei reveniţi sunt de vârstă şcolară primară sau gimnazială şi mai puţini dintre cei care vor învăţa la liceu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.