Liceenii vor lua parte la un proiect-pilot de antreprenoriat social, în care vor învăţa cum să înfiinţeze business-uri sociale de succes. Proiectul „JA Social Enterprise 360" va fi ulterior replicat în 60 de licee din ţară, implicând peste 5.600 de liceeni şi 450 de profesori.

Schimbările demografice din România din perioada 2015-2020 vor modifica dramatic piaţa muncii, determinând scăderea numărului de persoane active cu 4,5% şi creşterea numărului de pensionari cu aproximativ 13%. În acest context, România va trebui să investească masiv în educaţia şi abilităţile persoanelor active şi în dezvoltarea sectorului IMM. Una dintre soluţiile la efectele schimbărilor demografice este dezvoltarea antreprenoriatului social şi încurajarea tinerilor către acest domeniu, se arată în cercetarea „Gap analyses, scope and search", realizată în cadrul programului european „JA Social Enterprise 360", implementat de organizaţii din opt ţări europene (Grecia, Italia, Spania, Olanda, Germania, Croaţia, România) şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Initiaţiva prevede elaborarea unei curricule educaţionale dedicată antreprenoriatului social, ce va putea fi folosită gratuit în învăţământul liceal. Spre deosebire de modelul clasic de afaceri orientat către profit, antreprenoriatul social se concentrează în primul rând pe nevoile unor categorii de oameni marginalizaţi sau pe probleme sociale - precum şomajul, lipsa de servicii de educaţie, de sănătate sau degradarea mediului - şi contribuie la rezolvarea sau remedierea acestora.

Conform organizatorilor, în România, antreprenoriatul social ar putea oferi soluţii la multe dintre problemele populaţiei. Pe fondul ratei ridicate a şomajului, afacerile sociale ar putea crea locuri de muncă, ameliorând sărăcia în care trăiesc în prezent, potrivit datelor Ministerului Muncii, aproape cinci milioane de români. Proiectele de afaceri sociale pot reprezenta o soluţie pentru mulţi antreprenori locali, în special în zona rurală, care concentrează aproape jumătate din populaţia ţării şi unde 70% dintre oameni trăiesc în sărăcie şi fără acces la utilităţi şi tehnologie. De asemenea, antreprenoriatul social poate oferi soluţii pentru integrarea multor categorii dezavantajate, precum persoanele fără studii, sau cele cu dizabilităţi. Potrivit statisticilor, în România sunt peste 600.000 de persoane adulte cu dizabilităţi si doar 4,6% dintre acestea au un loc de muncă.

Proiectul „JA Social Enterprise 360" este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea unor programe de educaţie economică, antreprenorială şi financiară, de etică şi responsabilitate socială, de sănătate şi viaţă activă. În România, programele organizaţiei sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi datorită susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri.