Elevi din două clase de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” au descoperit marți, 23 ianuarie, că în cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” există mai multe... biblioteci. Au vizitat una dintre ele, Fondul de carte „Ion Simuț”, intrând apoi în dialog chiar cu donatorul fondului, profesorul universitar și criticul literar Ion Simuț, alături de care s-a aflat scriitorul Pașcu Balaci.

 

Elevii din clasele a IX-a A (profil mate-info, diriginte Alexandru Niță) și a IX-a G (profil socio-umane, diriginte Simona Avram, care i-a însoțit pe elevi) au fost întâmpinați la Biblioteca Județeană de profesorul Ion Simuț, care le-a prezentat fondul de carte care îi poartă numele, explicându-le cum pot să le răsfoiască la sala de lectură. Rând pe rând elevii au intrat în mica sală care adăpostește cele 7.000 de volume donate de Ion Simuț, au verificat titluri, s-au interesat de tipul cărților aflate în fondul de carte, după care s-au îndreptat cu toții în sala de conferințe. Aici, profesorul Simuț le-a vorbit despre importanța lecturii, a bibliotecilor clasice în care se adăpostesc fizic mii și mii de cărți, dar și despre bibliotecile virtuale aflate la îndemână pe internet. Le-a oferit, de asemenea, câteva sfaturi practice despre cum pot achiziționa cărți deosebite de pe internet, spațiu în care tinerii liceeni ai zilelor noastre se descurcă atât de bine.

Deși sunt elevi la un colegiu al cărui profil de bază este unul real, aici sunt și elevi preocupați de literatură, istorie, științe umaniste și nu au ezitat să intre în dialog cu gazda lor, ba i-au adresat și câteva întrebări. De unde a venit pasiunea pentru literatură a lui Ion Simuț, care este scriitorul român preferat, ce cărți din literatura română l-au impresionat, unde ar fi bine să se studieze în facultate istoria (în țară sau în străinătate?) au fost doar câteva dintre curiozitățile elevilor, la care profesorul Simuț s-a străduit să le ofere răspunsuri sincere și cât mai potrivite.

Scriitorul Pașcu Balaci le-a vorbit elevilor despre perioada în care a făcut liceul la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, perioada studenției și a debutului literar. Le-a împărtășit elevilor câteva versuri dintr-un sonet scris în urmă cu mulți ani, în comunism, și nepublicat la vremea respectivă, fiind cenzurat din cauza „religiozității” pe care au identificat-o politrucii vremii. Le-a prezentat câteva din ultimele cărți publicate și a citit câteva pasaje din impresionantul volum „Vechiul Testament relevat prin 300 de sonete”, carte care a fost solicitată recent de către Biblioteca Națională a statului Israel, din Ierusalim. 

Vizita elevilor gojdiști la Fondul de carte „Ion Simuț” din cadrul Bibliotecii Județene a fost realizată cu ajutorul inspectorului de limba română, prof. Diana Popa, a prof. Simona Avram și prof. Alexandru Niță, diriginții celor două clase.