„RoboPeda”, echipa de robotică a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, a câştigat, weekendul trecut, premiul „Nație prin Educație” la Campionatul Regional de robotică FTC, desfășurat la Cluj-Napoca.

Af fost pentru al cincilea an consecutiv când echipa, formată din 15 membri și 4 voluntari îndrumați de mentorii lor, a reușit să îndeplinească toate sarcinile pentru a putea participa la campionat.

„Am petrecut sute de ore din timpul nostru liber muncind la promovarea echipei, la construirea robotului și programarea acestuia, făcând cercetare, consemnând toate progresele în caietul tehnic, convingând sponsorii că merităm sprijinul lor. Am participat în total la patru evenimente alături de echipe din toată Transilvania și suntem mândri că am reprezentat școala și orașul nostru la aceste competiții”, spune Andrei Ciupa, membru al echipei RoboPeda, elev în clasa a X-a.

Concursul BRD First Tech Challenge, susţinut de asociaţia Nație prin Educație, s-a desfăşurat în perioada 9-11 februarie la Cluj-Napoca. Printre cele 38 de echipe participante s-a numărat „RoboPeda”, echipa Liceului Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” Beiuș. BRD First Tech Challenge Romania este cea mai mare competiție de robotică ce face parte din concursul internațional FTC și promovează educația STEM în rândul elevilor, părinților și profesorilor. În România această competiție a fost dezvoltată și sprijinită încă de la început de asociația Nație prin Educație. BRD First Tech Challenge este mai mult decât o competiție de robotică și își propune să contribuie la formarea unor oameni pregătiți pentru viitor, care să dețină nu doar competențe din domeniul tehnic, ci și competențe de comunicare, muncă în echipă, marketing și strângere de fonduri.

Echipa Liceului Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” Beiuș, formată în majoritate din elevi de la profilul matematică-informatică, s-a înființat în 2019 și de atunci participă anual la evenimente în cadrul cărora se promovează educația STEM și la Campionatele de profil. Echipa este coordonată de profesori și mentori alumni, foști membri ai echipei, acum studenți la facultățile de profil din Cluj-Napoca și Timișoara.

Membrii echipei reușesc, prin performanțele lor, să atragă sprijinul unor instituții precum Primăria Municipiului Beiuș, dar și al unor sponsori importanți dintre companiile și întreprinzătorii din zona Beiușului, susținându-și în acest mod activitatea și achiziționând piesele necesare construirii unui nou robot în fiecare an.