Pentru al doilea an consecutiv, conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea dă dovadă de transparenţă la examenul de admitere. Dacă anul trecut presa a fost invitată la extragerea subiectelor, deschiderea lucrărilor şi centralizarea datelor referitoare la mediile candidaţilor admişi şi respinşi, anul acesta a putut urmări direct modul de lucru al comisiei de admitere, alegerea testului grilă şi multiplicarea subiectelor pentru fiecare sală de examen. În premieră, la Medicina orădeană candidaţii au susţinut examenul de admitere printr-un test grilă, la fel ca în marile centre universitare.

Precizie, corectitudine şi operativitate - acestea au fost obiectivele pe care decanul Gheorghe Bumbu le-a cerut membrilor comisiei de admitere. Pregătirea examenului a început la ora 4.00 dimineaţa, când membrii comisiei s-au reunit la sediul facultăţii. Toţi membrii comisiei, inclusiv cei doi jurnalişti prezenţi în calitate de observatori, au fost invitaţi să-şi depună telefoanele mobile în seiful din biroul decanului, după care a urmat extragerea subiectului. Testul grilă a fost extras aleatoriu cu ajutorul unui program de computer, fiind generată o ediţie princeps pentru fiecare disciplină de examen, adică biologie sau chimie. A urmat verificarea testelor de către cadrele didactice din comisie, eliminarea eventualelor greşeli sau neconcordanţe. La foc continuu, cele două imprimante din cancelaria instituţiei au printat subiectele tip grilă, fiecare conţinând 90 de întrebări cu mai multe variante de răspuns. Apoi prodecanul Florin Bodog a reunit subiectele în plicuri distincte, pentru fiecare sală, acestea fiind sigilate, semnate şi ştampilate de decanul facultăţii.

 

Surpriză la test

Deşi candiaţii au avut prilejul de a se pregăti după testele grilă în cele cinci simulări ale examenului organizate la facultate, putând de asemenea să-şi achiziţioneze culegerea de teste, la concursul de ieri i-a aşteptat o surpriză. Pentru a evita memorarea testelor, alcătuite după tiparul chestionarelor pentru obţinerea examenului auto, comisia de admitere a inversat aleatoriu ordinea răspunsurilor corecte. Spre exemplu, la o întrebare, variantele corecte din teste erau „a" şi „c", iar la testul grilă de la examen, aceleaşi răspunsuri corecte erau trecute la litera „b" şi „d". Măsura preventivă a fost decisă de comisia de admitere pentru a se face o departajare reală între candidaţii care într-adevăr cunosc materia şi au parcurs-o şi cei care au preferat să memoreze fotografic răspunsurile. „Actuala conducere a facultăţii şi-a propus să fie cât mai transparentă, examenul să se desfăşoare corect şi prin aceasta să crească credibilitatea acestei facultăţi. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (ieri - n.r.) reprezintă de fapt o continuare a deschiderii noastre începute anul trecut", ne-a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, decanul instituţiei de învăţământ superior. Acesta susţine că testele grilă reflectă mai aproape de realitate stadiul adevărat al pregătirii candidaţilor, faptul că ei au parcurs sau nu materia de examen. În acest fel se poate realiza o selecţie mai bună a viitorilor studenţi şi sunt evitate subiectivismul sau alte suspiciuni la corectare. Concret, fiecare candidat a primit alături de textul grilă şi un centralizator cu numărul fiecărei întrebări şi variantele „a", „b", „c" etc. de răspuns. La finalul concursului, candidatul înmâna fişa respectivă cu variantele de răspuns bifate profesorului corector, care scana pe loc documentul şi îl suprapunea peste cheia de răspuns corectă. Practic, fiecare lucrare este corectată în faţa candidatului, care afla pe loc punctajul, respectiv nota obţinută.

 

Interes mare pentru medicină

La sesiunea din iulie a admiterii la Medicină şi Farmacie s-au înscris 873 de candidaţi (aproape 4 candidaţi pe un loc), un record al facultăţii. Chiar şi decanul Bumbu spune că numărul celor înscrişi a fost o surpriză pentru el, ţinând seama de rezultatele mediocre obţinute de absolvenţi la Bacalaureat. Dat fiind numărul mare de candidaţi, organizatorii au decis susţinerea examenului pe două ture de câte trei ore. Prima examinare a început la ora 9.00, intrând în săli 526 de aspiranţi la o carieră în Sănătate, dintre care 397 au optat pentru Medicină şi 129 pentru Medicină dentară. A doua tură a început examenul la ora 16.00, 136 candidaţi fiind înscrişi la Farmacie, 167 la formele scurte de medicină (Asistenţă medicală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Radiologie şi imagistică, Tehnică dentară) şi 43 de candidaţi la medicină în limba engleză. Un candidat a fost declarat admis din oficiu, fiind olimpic naţional la chimie.

Rezultatele vor fi afişate astăzi, ocuparea locurilor urmând a fi realizată în ordinea descrescătoare a notelor obţinute. Toţi candidaţii de pe ultimul loc având aceeaşi medie la concursul de admitere, în limita locurilor stabilite vor fi declaraţi admişi. Departajarea candidaţilor se face ţinând cont de media multianuală din liceu şi media de la Bacalaureat. Confirmarea locului ocupat se face în perioada 26-29 iulie la secretariatul facultăţii, între orele 8.00-16.00. Candidaţii declaraţi admişi şi care nu şi-au confirmat locul nu vor fi înmatriculaţi.