Întâlnire emoţionantă după o jumătate de secol - Generaţia '65, din nou în bănci
Duminică, 14 iunie, a avut loc întâlnirea absolvenţilor promoţiei 1965 a Liceului Teoretic oraş Dr. Petru Groza, a celor două clase terminale, reală şi umană, iar din cei 73 de absolvenţi au fost prezenţi 24.
Evenimentul s-a desfăşurat în actuala clădire a Şcolii Gimnaziale "Miron Pompiliu" Ştei, care în anul 1965 purta denumirea de Liceul Teoretic oraş Dr. Petru Groza, o unitate de învăţământ renumită la nivel naţional, în acea vreme. Unul dintre organizatorii acestei întâlniri deosebite a fost văşcăuanul Gheorghe Ştiole, care a sosit cu mult timp înaintea colegilor "înarmat" cu două liste ce cuprindeau numele tuturor absolvenţilor, dar şi cu o fotografie de album făcută în urmă cu zece ani, de la ultima lor întâlnire. Prima "prezenţă" a avut loc, aşadar, în curtea şcolii, unde, rând pe rând, au început să sosească domni cu "ghiocei la tâmple", dar foarte vioi în mişcări, prezentându-se, de teama de a nu fi recunoscuţi, în timp ce "colegele" lor au fost foarte volubile, pornind imediat o mică "şuetă".
Din partea unităţii de învăţământ şteiene, absolvenţii, cât şi prof. Petru Vesa au fost întâmpinaţi cu multă amabilitate de prof. Georgeta Maria Muşet, actuala directoare a instiţuţiei de învăţământ şteiene. Sunetul clopoţelului i-a găsit aşezaţi "cuminţi" în bănci, catalogul fiind citit de fostul profesor de chimie Petru Vesa, care în cuvântul adresat ,"elevilor" a spus că: "secretul chimic" al succesului în viaţă este "reacţia A+B+C", adică munca, odihna şi "stăpâneşte-ţi limba". La clasa reală, prof. diriginte Livia (Papiu) Teaha, din cei 37 de absolvenţi au fost prezenţi 13 - Crăciun Bochie, Ioan Dehelean, Vasile Drăgoi, Florica (Iacob) Gârba, Dora (Popa) Herlea, Robert Iştok, Ioan Popa, Iancu Sabău, Silvestru Sabău, Gheorghe Ştiole, Anica (Neaga) Tirla, Vasile Verigoi, Liana (Morar) Vlăduţ - iar la cea umană, prof. diriginte Mircea Tulvan, din 36 de absolvenţi au fost prezenţi 11 - Cornelia (Bradea) Brânzaş, Minodora (Clepce) Dale, Maria Dringa, Octavian Flefle, Tania (Barna) Petran, Paraschiva (Ştirb) Petrişor, Aurora (Miara) Popa, Radu Potroviţă, Maria Sabău, Gheorghe Teaha, Lucia (Trif) Turi - ceilalţi având probleme de sănătate sau familiale. Pentru cei plecaţi mai devreme la cele veşnice s-a ţinut un moment de reculegere.
Ora de dirigenţie a ţinut de fapt 120 de minute, deoarece cei prezenţi şi-au expus din realizările celor 50 de ani de la absolvire, furnizând însă şi informaţii despre colegii absenţi, cea mai activă în acest "domeniu" fiind văşcăuanca Lia (Liana Morar). După tradiţionala poză de grup din curtea şcolii, cu toţii s-au îndreptat înspre biserica orăşenească, unde s-au rugat împreună cu preoţii locali, care le-au dat tuturor binecuvântarea pentru această întâlnire, dar au şi ţinut o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi în nefiinţă. După-amiaza a fost una "de aur", ca şi aniversarea, de altfel, cu toţii trăind câteva ore de vis la un local din apropierea oraşului, unde amintirile au fost pe primul plan, dar şi buna dispoziţie, colegii dorind (şi reuşind) să arate prin arta dansului că încă sunt deosebit de "zglobii". Cuvintele de rămas bun la final au avut ca numitor comun următoarea întâlnire, care, de acum încolo, de comun acord stabilită, se va înfăptui în luna iunie a fiecărui... an!
Pentru mine emotia a fost mare,mai ales ca anul trecut am trecut prin momente f.grele,d.p.d.v.medical.De aceea,si pe aceasta cale vreau sa le multumesc colegilor:Lia Vladut-Morar,Sabau Iancu si Sabau Silvestru care au organizat totul.