Din 2008 încoace, anual, elevii de la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi" sunt printre medaliaţii olimpiadei naţionale de construcţii. În 2015, de la competiţia desfăşurată la Ploieşti, s-au întors cu premii elevii Daniel Rohl şi Mihai Popa, pregătiţi de profesoarele Monica Gale şi Angela Chiş.

România colcăie de umanişti, avocaţi şi economişti şomeri şi pare a acorda tot mai puţină importanţă celor care ar trebui să facă, în adevăratul sens al cuvântului, lucruri. Puţinii meseriaşi sunt plecaţi peste hotare, iar cei rămaşi sunt căutaţi de toate firmele de construcţii. Generaţiile care vin par la fel de pierdute în visele de a conduce maşini scumpe şi de a locui în case de lux. Cine le va construi însă, dacă nimeni nu se mai visează inginer sau constructor? La Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi" se păstrează de ani buni o tradiţie în acest domeniu. Aceea de a obţine performanţă la olimpiadele naţionale. Elevii care ajung aici au altfel de vise şi sunt mai înclinaţi spre lucrurile practice decât cei de la alte şcoli.

Anul 2015 a fost anul lui Daniel Rohl şi al lui Mihai Popa, ambii cu performanţe notabile la Olimpiada naţională de discipline din aria curriculară tehnologii; domeniul Instalaţii şi Lucrări publice, care s-a desfăşurat între 6 şi 10 aprilie la Ploieşti. Daniel Rohl (clasa a XII-a) a luat locul II şi l-a împiedicat să câştige premiul întâi doar faptul că, având ca limbă maternă limba germană, nu a fost foarte clar la partea scrisă a examenului, iar Mihai Popa (clasa a XI-a) a luat menţiune. Deşi concurenţa a fost mare, la examen participând cei mai buni elevi din ţară (26 la clasa a XII-a şi 27 la clasa a XI-a), tinerii susţin că probele nu au fost chiar atât de dificile.

"Ne pregătim de câţiva ani, dar intensiv, cu ore după finalizarea cursurilor, am făcut doar de la începutul lui martie. Ca şi complexitate, pregătirea noastră a fost cu mult peste dificultatea competiţiei. Am luat 10 la desene şi calcule şi 8,83 la partea scrisă, având cu 60 de sutimi mai puţin decât cel care a luat premiul I. Am pierdut acele sutimi din cauza unor probleme legate de înţelegerea limbii române", a spus, printre altele, Daniel Rohl, care a fost completat de Mihai Popa: "Nici mie nu mi s-a părut complicat examenul, doar că eu m-am axat în pregătire mai mult pe construcţii şi mi-au picat subiecte legate de instalaţii".

"Nimeni nu va mai construi nimic în ţara asta?!"

Rezultatele celor doi elevi nu sunt întâmplătoare şi sunt, pe de o parte, rodul pasiunii pentru construcţii, iar pe de altă parte, rodul muncii şi îndrumării oferite de profesori.

"Acum trei ani am schimbat cu tata acoperişul la casă şi am simţit că îmi place ceea ce fac şi că vreau să merg mai departe pe acest domeniu. De fapt, pe mine m-a fascinat mereu organizarea lucrurilor şi modul în care se ridică construcţiile. Tocmai de aceea, anul viitor voi merge la facultate la Timişoara, la construcţii civile în limba germană", a spus Daniel Rohl, care, datorită rezultatului de la Olimpiadă, va fi admis direct, fără a mai da examen.

Dacă de pregătirea lui Mihai Popa s-a ocupat profesoara Angela Chiş, Daniel Rohl s-a pregătit cu profesoara Monica Gale.

"Este deja o tradiţie pentru şcoala noastră să ne întoarcem de la această olimpiadă cu premii. Mă întristează însă să văd că tot mai puţini elevi sunt interesaţi de acest domeniu. Mă uit la celelalte şcoli profesionale şi văd că toţi se vor frizeri, ospătari şi mulţi dintre ei ajung muncitori necalificaţi pe diferite şantiere. Nimeni nu va mai construi nimic în ţara asta?!", se întreabă retoric Monica Gale.

Sub îndrumarea ei, din 2008, elevii de la "Constantin Brâncuşi" au obţinut anual premii şi menţiuni.