La mijlocul lunii trecute, în cadrul Proiectului județean cu participare internațională  „200 ....pentru Avram Iancu”, cu alte cuvinte 200 de ani de la nașterea conducătorului militar al Revoluției române de la 1848-1849 din Transilvania - au continuat întrunirile aniversare.

 

Proiectul a fost inițiat de Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Muzeul Țării Crișurilor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor prin: prof.univ.dr.habil. Sorin Șipoș-Prorector, prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa-Decan și Manager, prof. Mihaela Biriș-inspector școlar pentru Istorie și Geografie, Grupul de lucru/ Echipa de implementare a Proiectului fiind mult mai extinsă, cuprinzând universitari, muzeografi, profesori din învățământul preuniversitar- doctori în Istorie, doctoranzi, masteranzi și studenți în Istorie.

Transpunerea în practică a „Proiectului” a beneficiat, până acum la acțiunile de la Salonta și Marghita, de colaborarea Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” – Filiala Oradea, prin conducerea acesteia: gen. (brg.) în retragere Grigore Bartoș – președinte, ing. Vasile Fonoage - primvicepreședinte și lector univ.dr. Ioan Laza - redactor-șef al revistei „Identitatea națională”. Revista pe 2024 a fost dedicată în întregime lui Avram Iancu, colaboratorilor acestuia și vremii sale. În fața mai multor clase de elevi- conducerea filialei Oradea a prezentat revista, moment urmat de filmul docudramă „Avram Iancu - împotriva imperiului”. Revista a fost oferită directorilor, profesorilor de Istorie și bibliotecilor din cele două licee. Un număr de reviste au fost donate elevilor care s-au distins în Olimpiadele de Istorie la nivel școlar și județean.

Ținem să mulțumim conducerilor celor două licee și profesorilor de Istorie ale acestora implicați în organizarea ireproșabilă a activității. Concret: doamnei Florentina Galea, director și prof. de Istorie Ciprian Ciorba de la Liceul „Teodor Neș” din Salonta, domnului Bogdan Pop, director, și profesorilor de Istorie Florica Sărac și Ramona Faur de la Liceul „Octavian Goga” din Marghita.

Cum anul 2025 va fi dedicat aniversării a 240 de ani de la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan (1784-1785), Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, Filiala Oradea, va dedica viitorul număr al revistei sale tocmai acestui eveniment, bornă istorică între evul mediu și epoca modernă din istoria noastră, eveniment excepțional în istoria Europei, premergător Revoluției burgheze din Franța (1789). Revista pe 2025 și filmul artistic „Horea”, lansat în 1984, la solicitarea conducerilor celor două licee, vor fi prezentate în primăvara anului viitor.

În pofida unui pesimism privind receptarea istoriei naționale în mediul generațiilor tinere, constatăm că sunt semne îmbucurătoare privind interesul tinerilor pentru marile momente din Istoria Românilor. Aici se regăsește munca profesorilor de Istorie dedicați vocației, a activităților științifice  dezvoltate de Academia Română, unele facultăți și muzee de profil, alături de unele instituții administrative locale. Totuși, considerăm că programele școlare și manualele sunt încă departe de a oferi Istoriei naționale locul care îl merită în educarea elevilor în spirit național într-o unică Istorie a României, unde să se regăsească, la scara contribuției lor, toate minoritățile locuitoare în toleranta și optimista Românie.