125 de elevi de la Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita, beneficiari Erasmus, vor transforma, pe 21 martie, un teren de apoape un hectar într-o oază verde, plantând puieți pentru o viitoare pădure.

Cum ar fi dacă fiecare dintre participanții la mobilități Erasmus ar planta un arbore la întoarcerea din experiența internațională? Ar fi cu siguranță o acțiune care, pe durata lungă a programului, ar duce la apropierea de natură, la grija față de arbori și la creșterea responsabilității comune față de „verde” în general, la atingerea unor obiective  care par îndrăznețe dar au un mare potențial de a deveni realitate. Ideile bune sunt ușor de implementat, așa au spus responsabilii de proiecte europene din județul Bistrița-Năsăud, locul unde s-a plantat prima pădure Erasmus, în toamna anului 2022. In 2023 au urmat județele Sălaj și Brașov.

„Primăvara anului 2024 aduce două noi păduri Erasmus, cea cu numărul 4 în județul Bihor și cea cu numărul 5 în Arad. Acțiunile de plantare vor avea loc pe 21, respectiv 26 martie. Comunitățile beneficiarilor Erasmus au intrat deja în competiție pentru viitoarele păduri, ceea ce ne bucură și dau speranțe că viitorul programului chiar sună „verde”. Mai mulți copaci chiar înseamnă oameni noi, prieteni noi, o comunitate închegată și determinată să facă bine și să sădească în mintea și inimile participanților la programul Erasmus idei și practici durabile”, susține profesoara Gabriela Olimpia Sabău de la Liceul Tehnologic (LT) Horea Marghita.

Școala este al patrulea partener în acest proiect. În cadrul acestei inițiative,  125 de elevii de la LT Horea, beneficiari Erasmus, din totalul celor 321 care au participat până acum în acest program, se pregătesc cu entuziasm să aducă o schimbare durabilă comunității marghitene. Pe 21 martie, tinerii, alături de profesorii lor, de reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), ISJ Bihor și ai comunității locale, vor transforma un teren de apoape un hectar într-o oază verde, plantând cu grijă puieți pentru o viitoare pădure.

„Această acțiune nu reprezintă doar un gest simbolic, ci și un angajament concret pentru sustenabilitate și responsabilitate față de mediu. Beneficiarii Erasmus aduc cu ei nu doar diversitate culturală, ci și o dorință comună de a face o diferență pozitivă în lume”, spune Margareta Ivan, expert în cadrul ANPCDEFP România.

Proiectul celor  șapte Păduri Erasmus s-a născut în 2021, ca parte a strategiei instuționale pentru sprijinirea obiectivelor europene ale dezvoltării durabile de către comunitatea beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și a personalului ANPCDEFP, în perioada 2021-2027. Este un proiect care și-a propus să se adreseze nevoilor de conștientizare cu privire la protecția mediului, educație sănătoasă, sustenabilă și cu grijă pentru viitor.