Nici pedagogii nu recunosc întotdeauna escrocheriile - Detectivul Media pentru Tineri
Nici profesorii nu pot distinge întotdeauna știrile false de cele adevărate sau e-mail-urile de tip phishing de notificările reale. Printre altele, aceasta este concluzia la care a ajuns o cercetare efectuată în România, Ungaria și Slovacia, în cadrul proiectului Erasmus+ „Detectivul Media pentru Tineri”.
361 de pedagogi din Ungaria, România și Slovacia au completat anul trecut chestionarul despre știri false și phishing. Profesorii care au participat la sondaj au fost induși în eroare în principal de știrile false care manipulează emoțiile, iar multora le-a fost dificil să determine autenticitatea anumitor tipuri de e-mail-uri primite de la instituțiile financiare și operatorii serviciilor de utilități publice.
„Rezultatele sondajului nostru internațional indică faptul că dezvoltarea nivelului de alfabetizare media este necesară nu doar pentru elevi, ci și pentru pedagogi, deoarece nici ei nu știu întotdeauna care sunt semnele în baza cărora își pot da seama dacă se confruntă cu escrocherii. O altă observație a relevat faptul că profesorii care au participat la cercetare au confundat adesea e-mail-urile reale și oficiale cu escrocherii”, a declarat dr. Attila Zoltán Kenyeres, lector universitar, expertul tehnic al proiectului.
În cadrul proiectului Erasmus+ intitulat „Detectivul Media pentru Tineri: identificarea și gestionarea știrilor false și a manipulării prin mass-media”, 30 de pedagogi și voluntari au beneficiat de formare profesională, fiind pregătiți pentru a face traininguri de conștientizare media. Aceștia au organizat sesiuni despre identificarea știrilor false, escrocheriilor de tip phishing, jocurilor false cu premii și a manipulării prin mass-media, pentru 2.250 de tineri în trei țări.
Pe lângă acestea, în cadrul proiectului a fost elaborat un plan de training pentru pedagogi, voluntari și membri ai organizațiilor de tineret, în limba română, engleză, slovacă și maghiară. În plus, a fost creată o bază de date cu știri false internaționale cu mai mult de 200 de elemente, precum și un quiz online cu știri false internaționale - tot în cele patru limbi. Partenerii au realizat, de asemenea, mai mult de 30 de videoclipuri educaționale pe această temă, și a fost lansat un canal Youtube și o pagină de Facebook. Toate videoclipurile și materialele educaționale pot fi accesate pe platforma multimedia online a proiectului: mediadetektiv.hu/ro, în limba maghiară, engleză, slovacă și română. Pe lângă toate acestea, proiectul a inclus întâlniri ale partenerilor, ateliere pentru transmiterea cunoștințelor și organizarea unei conferințe.
Proiectul a fost implementat de Asociația pentru Studenții Civilii din Hajdúság din Debrecen, Ungaria, organizația non-profit TANDEM n.o, din Komárno, Slovacia, și Asociația pentru Tinerii și Studenții din Partium din Oradea, România. Proiectul a avut o finanțare de 108.699 euro, a fost lansat pe 1 aprilie 2022 și s-a încheiat la 31 martie 2024.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.