O elevă vulcanistă din Sebiș, prima la facultate în Timișoara - A intrat cu 10
Alexandra-Maria Bogojel are acum 19 ani și este din satul Sebiș, comuna Drăgănești, iar clasele V-XII le-a făcut la Colegiul Național "Samuil Vulcan" Beiuș. În clasele V-VIII a învăţat matematică de la prof. Olimpia Copil. În clasele IX-XII i-a fost dirigintă Ioana Schilinka, profesoară de matematică fiindu-i Laura Popa. Clasa a XII-a matematică-informatică a terminat-o cu 9,78, iar Bac-ul, cu 9,75(matematică - 9,75, biologie - 10, română - 9,50).
În liceu a obținut numeroase premii la faza județeană atât la matematică, cât și la română, apoi premiul I la Concursul județean "Ștefan Musta". S-a înscris la Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de matematică-informatică, specializarea matematică, unde admiterea s-a făcut pe baza mediei de la Bac, apoi cea de la matematică plus diplomele și premiile la diferite concursuri și Olimpiade de matematică-faza județeană și cea națională, obținând locul I cu media 10. De mică, Alexandra, alături de fratele Sebastian, a fost crescută de bunici - bunica Maria și bunicul Gheorghe (decedat în urmă cu un an), deoarece părinții ei au divorțat, cei doi copii rămânând doar cu bunicii în casa natală din Sebiș. Vizitând-o la Sebiș, Alexandra, fata de aur a satului Sebiș, mândria vulcaniștilor și a sebișenilor, mi-a declarat: "Îmi place să citesc enorm, ultima carte citită fiind "Hoțul de cărți" a scriitorului german Markus Zusak. În clasa a XII-a am început, sub îndrumarea scumpei mele diriginte Ioana Schilinka, profesoara mea de română, să scriu mai multe recenzii pentru site-ul "Azi citesc", descoperindu-mi o nouă pasiune. În timpul liber ascult muzică ușoară sau îmi petrec timpul liber cu prietenii dragi. Îmi plac drumețiile prin munți, apoi s-o ajut pe bunica în gospodărie și mai ales prin grădină, îmi place foarte mult să mă plimb cu bicicleta. Pasiunea mea pentru matematică a început de când eram mică, reușind să mă perfecționez pe parcurs prin multă muncă independentă, mai ales acasă, în camera mea, de multe ori mă prindea miezul nopții în rezolvarea a fel de fel de probleme și exerciții mai dificile din diferite culegeri. Moartea bunicului meu drag, la doar 75 de ani, m-a afectat profund. El mă ajuta și mă sprijinea în orice situație. L-am iubit și stimat enorm, la fel și el pe mine și pe Sebi, care n-a fost grozav la carte. Acum am rămas doar cu bunica și cu Sebi și sper că în aceste condiții destul de vitrege mă voi descurca la facultate, reușind să fiu bursieră tot timpul".
La finalul clasei a XII-a, la festivitate, Alexandra a fost premiată de către Asociația "Bunul Samaritean" pentru performanțele obținute la matematică. Ea a primit din partea lui Adrian Ciorna, președintele asociației, diploma de onoare, decorația și suma de 1.200 lei, în memoria cunoscutului profesor de matematică vulcanist Florian Ban, cel care a dat Universității din Timișoara o serie de elevi cu performanțe deosebite la matematică. De fapt, fiul său, Horică Ban, a fost unul dintre inițiatorii acestei asociații (la română, biologie, sport, istorie și șeful de promoție, cu toții fiind premiați). De subliniat ar mai fi și faptul că verișoara Alexandrei, tot vulcanistă, o elevă și o studentă eminentă, Cristina Fărcuț, cu părinții tot din Sebiș, a plecat în Franța cu bursă de merit de la Universitatea Oradea, iar actualmente este profesoară de franceză în regiunea Versailles, predând franceza la francezi. Murindu-i tatăl, ea stă cu mama ei lângă Paris, iar zielele trecute a vizitat-o pe Alexandra la Sebiș, satul natal al mamei ei, Eva Fărcuț.
Deci, sebișenii şi nu numai ei, ci şi Bihorul nostru drag se pot mândri cu două fete de aur, Alexandra făcând cinste Timișoarei, iar Cristina, Franței și României - mai rar ca un român să predea franceză copiilor francezi.
Felicitări profesorilor vulcaniști care le-au pregătit, mă refer aici la prof. Laura Popa, prof. Olimpia Copil (cl.V-VIII) și prof. Mihai Gabor (clasa a IX-a), pentru Alexandra, și Anca Crăciun (acum căsătorită în Canada), pentru Cristina. Felicitări din suflet, dragele mele, și la mai mare. Îi așteptăm și pe alți elevi vulcaniști să aducă cinste Beiușului și Colegiului Național "Samuil Vulcan" Beiuș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.