Olimpiada Naţională de Lingvistică - Rezultate onorabile pentru elevii bihoreni
În perioada 10-12 mai 2019, Universitatea din București a organizat în Capitală, împreună cu ISJ Ilfov și cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Române, Olimpiada Națională de Lingvistică, la care au participat peste 200 de elevi din toată țara. Olimpiada de Lingvistică „Solomon Marcus” este singura olimpiadă școlară unde corectura la fazele județeană și națională se face exclusiv la București, de cadre didactice universitare și de cercetători.
Duminică, 12 mai, târziu în noapte, elevii lotului olimpic al județului Bihor, coordonați de lector universitar dr. asociat, prof. Maria Emanuela Roșa-Zah, s-au întors de la București, unde au obținut punctaje onorabile la Olimpiada Națională de Lingvistică „Solomon Marcus” 2019, la Secțiunile „Exercițiu” (clasele V-VIII) și „Performanță” (clasele IX-XII).
Astfel, la Secțiunea „Exercițiu” (categoria A, clasele V-VI), eleva Bogdan Daria Andrea (clasa a VI-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea) a obținut în clasamentul național 74,9 puncte. La Secțiunea „Exercițiu” (categoria B, clasele VII-VIII), eleva Caba Raisa (clasa a VIII-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea) a obținut 40 de puncte. La Secțiunea „Performanță” (clasele IX-XII), elevul Caba Victor (clasa a IX-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea) a obținut 21 de puncte, eleva Boncea Natalia (clasa a X-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea) a obținut 41,5 puncte, iar elevul Petrache Remus Mircea (clasa a XII-a, CN „Teodor Neș” din Salonta) a obținut 27 de puncte.
În medie, elevii lotului olimpic al județului Bihor constituit din echipa formată de cei patru elevi ai CN „Emanuil Gojdu” din Oradea şi elevul CN „Teodor Neș” din Salonta, s-au situat la mijlocul clasamentului național al Olimpiadei Naționale de Lingvistică „Solomon Marcus” 2019. Felicitări elevilor olimpici, profesorilor coordonatori și părinților care susțin aceste talente!
Academicianul Solomon Marcus, matematician român de etnie evreiască, membru titular al Academiei Române din anul 2001, a militat constant pentru un „dialog al disciplinelor”, în care fiecare domeniu împrumută idei şi concepte de la celelalte. Astfel, în cartea sa denumită „Întâlnirea Extremelor”, renumitul geniu al Academiei Române considera „Lingvistica” o punte de legătură între „Gramatică”, „Logică” și „Matematică”. Ținta principală a cercetărilor sale a fost analiza matematică combinată cu lingvistica computațională (un domeniu interdisciplinar care se ocupă cu modelarea statistică bazată pe reguli a limbajelor naturale, dezvoltat de cercetătorii științifici din domeniul informaticii și lingvisticii, specializați în programarea computerelor pentru prelucrarea automată a limbajelor naturale, dar abordat recent și de experții în Inteligența Artificială, matematicieni, psihologi cognitivi, psiho-lingviști, antropologi, neurologi).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.