499 de săli din 41 de centre de examen îi așteaptă azi pe cei 4.716 candidați care s-au înscris la examenul maturității. Ca și la evaluarea națională, examenele se vor desfășura în condiții excepționale cu respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială.

Evaluarea națională s-a încheiat fără incidente în județul Bihor. La cele trei probe au participat 86,43% dintre candidații înscriși, rata absenței fiind de 13,57%.

„Clasa a VIII-a a fost absolvită de 5.585 de elevi, dar la evaluarea națională s-au înscris 5.303. Avem, deci, 282 de elevi care nu s-au înscris. Dintre aceștia, 98 sunt din învățământ special și 184 au optat pentru învățământ profesional, ceea ce este un lucru foarte bun. Oamenii nu mai privesc profesionala ca în urmă cu 5-10 ani, au acum o abordare mai pragmatică. Avem și o rată de abandon de sub 10%. Sunt copii pe care părinții îi iau cu ei în străinătate sau sunt reținuți în familie pentru a avea grijă de frățiori mai mici sau pentru a ajuta în gospodărie. Acestea sunt realități pe care trebuie să le recunoaștem”, a spus vineri, 19 iunie, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage, care a mai adăugat că la evaluare nu s-a înregistrat nici măcar un singur caz de elev care să aibă temperatura mai mare de 37,3.

În ceea ce privește examenul de bacalaureat, care începe azi, s-au înscris 4.716 candidați.  

„Vor fi 41 de centre de examen, iar lucrări din alte județe se vor corecta în 3 centre din Bihor. Sunt pregătite 499 de săli pentru 10-12 elevi în fiecare sală. Pe lângă acestea, mai sunt 92 de săli pentru lăsarea bagajelor și coridoare. Ni s-au solicitat, și am asigurat 496 de camere de luat vederi în plus față de cele existente. Avem nevoie de 873 de asistenți (supraveghetori) și sunt 1.205 înscriși. Ca și la evaluare, avem asigurate măști, termoscanere și kituri de dezinfectant pentru fiecare centru”, a spus Virgil Blage.

Bacalaureatul a început pe 11 iunie cu echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale. Astăzi, 22 iunie, are loc proba scrisă la Limba şi literatura română, marți, 23 iunie, proba scrisă la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, proba obligatorie a profilului (proba scrisă). 

Primele rezultate se vor afișa pe 30 iunie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeași zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, să poată fi depuse contestațiile. Rezultatele finale se vor afișa pe 4 iulie.