La 15 ani, unul din 4 băieți (24%) și una din 7 fete (14%) au declarat că au avut contact sexual, iar unul din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție. La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. În acest context, Salvați Copiii lansează campania „Vrem educație pentru sănătate în școli!”

 

Danemarca, țară care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930), înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). În acest context, Salvați Copiii lansează campania „Vrem educație pentru sănătate în școli!”, prin care solicită accesul nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără necesitatea acordului părinților.

La nivelul Uniunii Europene, 20 de state au inclus în curriculum-ul școlar educația pentru sănătate, cu participare obligatorie, care include și componenta educației sexuale.

„Accesul la informație înseamnă sănătate, cunoaștere a drepturilor și securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei.

Potrivit cercetărilor recente, 77% dintre români sunt de acord cu predarea educației despre sexualitate în școală, cu condiția ca această materie să fie fundamentată științific, incluzând noțiuni privind riscurile începerii vieții sexuale, protecția în fața bolilor, reproducerea, avortul, identitatea de gen și implicând participarea unor profesioniști din domeniul psihologiei și al medicinei. 

 

Cum este în Uniunea Europeană

Disciplina din programa școlară în cadrul căreia se predă educația sexuală, precum și competențele cadrelor didactice implicate variază. Uneori, educația sexuală este predată ca disciplină aparte, dar de cele mai multe ori este integrată în alte discipline: biologie, educație civică, orientare socială sau abilități sociale, promovarea sănătății, filosofie, religie, limbă sau educația sportivă.

În UE, 20 de state au inclus în curriculum-ul școlar educația pentru sănătate, cu participare obligatorie, care include și componenta educației sexuale: Croația, Irlanda, Franța, Suedia, Finlanda, Belgia, Olanda, Germania, Polonia, Cehia, Austria, Portugalia, Slovenia, Danemarca, Grecia, Estonia, Letonia, Malta, Cipru și Luxemburg. Celelalte (Bulgaria, Italia, Spania, Slovacia, Ungaria, Lituania și România) permit participarea opțională la discipline care fac referire la aspecte ale educației sexuale. 

 

Cum stau lucrurile în România

Parlamentul a adoptat, în 2022, modificări ale Legii 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unitățile școlare se vor derula sistematic, din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Opunându-se acestei reglementări, propunerea Organizației Salvați Copiii stabilea că, pentru participarea copiilor la orele de educație pentru sănătate, acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali va fi solicitat doar în cazul copiilor sub 14 ani, considerând că adolescenții de 14-18 ani au suficient discernământ să poată decide singuri. Argumentul e susținut de mai multe reglementări care dau copiilor dreptul de a-și exprima acordul asupra unor acte juridice cu efecte importante în dezvoltarea lor, cum ar fi: Codul Penal, care prevede că răspunderea penală începe la 14 ani, cu condiția dovedirii discernământului în momentul comiterii faptei penale, și de la 16 ani, fără această condiție; Codul Muncii – de la 16 ani, adolescenții dobândesc capacitate de muncă deplină, fără a fi nevoie de acordul părinților sau al reprezentanților legali etc.

„În lipsa educației pentru sănătate, luând în considerare și lipsa abilităților majorității părinților români de a face în mod adecvat educație sexuală în familie, copiii și adolescenții vor rămâne captivi fie mediului online în care sexualitatea capătă forme extrem de periculoase și abuzive, fie grupului de prieteni, la fel de defectuos informați și pregătiți să-și ofere sfaturi în acest domeniu sensibil”, se afirmă într-un comunicat al Salvați Copiii România.