Sebastian Trifa, bronz la Olimpiada Internaţională - O nouă stea pe cerul astronomiei
Acolo unde munca şi tinereţea se îmbină cu pasiunea şi perseverenţa nu se poate ajunge decât la performanţă. Un exemplu important îl reprezintă orădeanul Sebastian Vlad Trifa, fost elev la Gojdu şi actual elev al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Spre deosebire de mulţi dintre colegii lui care îşi petrec jumătate din viaţă pe reţele de socializare, Trifa şi-a descoperit încă din clasa a VI-a, pe când era elev la Şcoala Dacia, pasiunea pentru corpurile cereşti, o pasiune care l-a îndemnat să afle mai multe, să citească şi să înveţe temeinic despre lumea misterioasă pe care o putea admira în fiecare seară de pe fereastra casei. Astronomia se predă în şcolile din România ca disciplină auxiliară fiind, după părerea „mai marilor" din Ministerul Educaţiei, mai puţin importantă decât discipline precum religia, motiv pentru care elevul Vlad Trifa a fost nevoit să se înscrie în „Astroclubul Meridian 0" din Oradea pentru a desluşi tainele cerului. A avut noroc şi cu profesorul de fizică Marin Bica, omul care i-a deschis porţile spre cunoaşterea universului, atât cât poate fi el cunoscut în acest moment. Aşa cum se întâmplă de obicei, atunci când un elev pasionat cunoaşte un profesor la fel de pasionat, între ei se naşte o legătură specială, una care nu poate duce decât la rezultate şcolare impresionante.
Calificat la olimpiadă la vârsta la care nu putea participa
În clasa a VIII-a a reuşit să se califice la Olimpiada Internaţională de Astronomie, dar nu a putut participa la concurs pentru că nu împlinise încă 14 ani. Tânărul nu s-a împiedicat aici, iar în clasa a IX-a, pe când era elev la Gojdu, s-a calificat din nou la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Deşi la examene au participat în jur de o sută de elevi din toată lumea, Sebastian Vlad Trifa a ratat la mustaţă medalia de aur, întorcându-se în ţară cu argintul. „Nu am avut emoţii, decât la premiere, atunci când am fost puţin dezamăgit că am ratat aurul", spunea, imediat după competiţie, elevul care se pregătise şase săptămâni la Călimăneşti, de dimineaţă până seara, pentru concurs. A urmat apoi un regres, în 2011 făcând parte doar din lotul lărgit care avea să reprezinte România la Olimpiada Internaţională, fără a ajunge la concurs. Dar cum ceea ce nu te omoară te întăreşte, Vlad a revenit pe podium anul acesta la Olimpiada Internaţională de la Vilnius, Lituania, eveniment ce a avut loc între 6 şi 14 septembrie. În clasa a XI-a, elevul s-a transferat de la Gojdu la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Pregătirea pentru concurs a făcut-o atât la București, cât și la Oradea, avându-i alături pe profesorul Mircea Rusu de la Universitatea București, pe Marin Bica și pe profesorii de la școală. Conform Claudiei Trifa, mama elevului, tânărul nu a avut niciun weekend liber în ultimele luni şi s-a pregătit câte opt ore pe zi pentru Olimpiadă. Din cauza bibliografiei româneşti, destul de săracă în domeniu, a studiat doar din culegeri şi lucrări de cercetare în limba engleză şi a făcut noapte de noapte exersări cu telescopul. „Organizarea a fost una deosebită și programul bine structurat a fost conceput astfel încât momentele de concentrare, alternate cu cele de destindere, să respecte echilibrul între efortul intelectual și relaxare", avea să povestească elevul. Pe parcursul Olimpiadei, care a durat zece zile, orădeanul s-a confruntat cu trei probe: proba teoretică, cu o durată de patru ore, proba observațională și proba practică, desfășurată pe parcursul a două ore. În opinia lui Sebastian, problemele de la proba teoretică au avut cel mai mare grad de dificultate. Cu toate acestea s-a clasat pe locul trei, luând medalia de bronz.
Cele mai bune rezultate din istorie
Centrul de recreere și seminarii de la Dubingiai a fost locul ales de organizatori pentru cazarea și confruntarea participanților la Olimpiadă, în timp ce festivitatea de premiere a avut loc la Academia de Științe din Vilnius. Duminică, la sosirea în România, a fost întâmpinat cu flori la aeroport de staff-ul liceului bucureștean, care l-a felicitat pentru performanță, oferindu-i lui Sebastian noi motive de bucurie. De fapt, lotul olimpic al României a obţinut cele mai bune rezultate din istoria participărilor la Olimpiada Internaţională de Astronomie, unde a câştigat şapte medalii (două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz), plus locul 3 în ierarhia neoficială pe naţiuni. Medaliile de aur au fost cucerite de Paul Andrei Draghiş şi Tudor Suciu, ambii elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare. Cele două medalii de argint au fost adjudecate de Mălina Roşca, absolventă a clasei a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu" din Alba Iulia, şi Andrei Cătălin Răduc, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Alături de Sebastian Trifa, medaliile de bronz au mai fost câştigate de Maria Cristiana Dedu (clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Piatra-Neamţ) şi Denis Turcu din clasa a XII-a a aceluiaşi Liceu Internaţional de Informatică din Bucureşti. Sebastian Trifa nu vede în aceste rezultate un sfârşit de drum. El visează la o carieră de cercetător în astronomie, pe care speră să şi-o înceapă la o universitate din Statele Unite. Şi, aşa cum se prefigurează, sunt şanse mari ca visul lui să devină realitate.
cand unele stele apar, altele dispar !lumina lor se va vedea insa si peste ani ! D.I.P. , Marin !