Luni, 5 septembrie, ca peste tot în țară, și la Beiuș a sunat clopoțelul. Miile de elevi și sutele de dascăli, care formează comunitatea școlară beiușeană, s-au reunit luni între zidurile venerabilelor așezăminte de învățământ ale unei urbe ce și-a câștigat renumele de citadelă a culturii și educației românești.

 

Ca la fiecare început de an, cele mai mari emoții le-au avut elevii claselor începătoare, fie din învățământul primar și gimnazial, fie din cel liceal și profesional, precum și numeroșii părinți și bunici care au fost alături de elevi în acest moment unic în viața fiecăruia dintre aceștia.

Festivitățile de deschidere a noului an școlar s-au derulat după o ordine prestabilită, care a început cu cele de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ și Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu˝, după care a continuat la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș˝ și Colegiul Național „Samuil Vulcan˝.

În discursurile lor, directorii instituțiilor de învățământ beiușene au evidențiat buna colaborare pe care o au cu părinții și comunitatea locală, principalii parteneri ai Școlii în derularea actului educațional și au prezentat proiectele educaționale majore pe care intenționează să le deruleze în actualul an școlar:

„Le mulțumesc în mod special elevilor claselor a V-a și a IX-a, părinților acestora deopotrivă, pentru că ne-au creditat cu încrederea de a-și înscrie copiii la Colegiul Național «Samuil Vulcan», un colegiu care, anul acesta, a fost înnobilat pentru a treia oară consecutiv cu titlul de «Școală europeană»˝, a spus Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”.

„A devenit deja o tradiție implementarea proiectelor Erasmus+. Astfel, continuăm, în anul școlar 2022-2023, cu proiectul Erasmus+ KA 227 Parteneriate strategice pentru creativitate. În ianuarie 2022, am obținut acreditarea Erasmus+ pentru proiecte de mobilitate în domeniul VET pentru o perioadă de cinci ani. În acest fel, Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaș» poate trimite la practică în străinătate mai multe fluxuri de elevi în următorii cinci ani. Vreau să subliniez și faptul că unitatea noastră de învățământ este înscrisă pe platforma eTwinning de 12 ani și deține certificatul care îi atestă statutul de Școală eTwinning˝, a declarat Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș˝.

„Pentru anul școlar 2022-2023, urmărim, ca obiective: dezvoltarea abilităților de literație la elevii noștri; continuarea proiectelor de tip STEM, respectiv Erasmus+, eTwinning și Cambridge; dezvoltarea bazei materiale prin redeschiderea stației de lectură și amenajarea internatului școlar și a minim două grupuri sanitare destinate elevilor˝, a spus Adina Cioloș, directoarea Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝.

 

Festivitatea de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ a avut o semnificație în plus, aceasta marcând centenarul celei de-a treia școli beiușene în ordinea înființării, directoarea Adina Cioloș amintind de această aniversare în discursul de deschidere a noului an școlar: „Cu emoție și bucurie ne aflăm, azi, aici, în incinta acestui liceu de prestigiu, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, care, în 10 octombrie 1922, își deschidea pentru întâia dată porțile pentru primii învățăcei. În acest an, suntem onorați, noi, corpul profesoral și sperăm că și dumneavoastră, dragi părinți și elevi, să fim generația centenarului și să fim dascălii centenarului˝.

Pe lângă mesajul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și cele ale fețelor bisericești participante la festivități, Jandarmeria și Poliția i-au asigurat pe partenerii educaționali de contribuția lor la buna desfășurare a procesului instructiv-educativ.

„Începutul anului școlar 2022-2023 ne găsește în fața unor noi provocări pe care sunt convins că le vom depăși împreună. Obiectivul nostru, al tuturor, îl constituie asigurarea unui mediu educațional sigur, care să ofere cele mai bune condiții de învățare copiilor noștri. Pentru Ministerul Afacerilor Interne, siguranța instituțiilor de învățământ constituie o prioritate. Efectivele ministerului sunt parte a comunității, își asumă acest rol cu devotament și se implică activ și serios în protejarea dumneavoastră. Printre cele mai mari provocări pe care le întâlnim se numără prevenirea și combaterea violenței în școli, dar și a altor fapte ilegale care ar putea afecta procesul de învățare˝, a declarat lt. col. Mihai Smeu, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș.

„Vă garantăm că printre cei care vă oferă sprijin, siguranță și înțelegere ne aflăm și noi, polițiștii. Vă asigurăm că vă vom fi alături în apropierea unității de învățământ, pe traseele către școală și spre casă. Vom concepe și desfășura programe și activități de informare și prevenire, vom fi la întâlniri cu elevii și le vom spune cum să acționeze atunci când sunt puși în situații dificile, pe stradă, la școală, când sunt singuri acasă sau folosesc internetul˝, a spus şi agent șef adjunct Vlad Corbu.