Noul șef al Sindicatului Liber din Învăţământ (SLÎ) Bihor, Flaviu Zancu, este nemulțumit că anul 2019 a început cu aceleași probleme în ceea ce privește salarizarea profesorilor. Concret, acesta susține că Guvernul nu respectă legile pe care le-au convenit în urma negocierilor, creând foarte multe inechități în sistemul educațional.

Probleme structurale care existau în sistem în urma modificărilor din anii trecuți nu au fost corectate, ba, mai mult, Ministerul Educației a dispus ca liceele şi colegiile bihorene să rezerve învăţământului profesional sau dual o treime din clasele de-a IX-a, fără nicio analiză la bază.

„Sporul de suprasolicitare care se acordă de la 1 decembrie 2018 se aplică doar personalului didactic, nu și directorilor, personalului auxiliar, inspectorilor, cadrelor din Centrul Județean de Resurse și Asistență Educaţională Bihor sau celor de la Casa Corpului Didactic, deși, cei mai mulți dintre ei, predau la fel ca ceilalți profesori. Avem în sistem colegi cu aceeași vechime, dar care sunt plătiți diferit pentru că sporul de vechime se aplică, pe noua lege, doar profesorilor noi. Sporul de predare simultană nu se aplică și educatoarelor, sporul de doctorat nu se aplică și profesorilor care predau cu ora. Gradația de merit se plătește la nivelul salariului din 2016, deși în lege se prevede că el trebuie aplicat la nivelul salariului aflat în plată. La fel și sporul de dirigenție, 10%, se plătește la nivelul salariului din 2016. Tichetele de vacanță au fost plafonate la 1.450 de lei. Guvernul a promis că va rezolva aceste inechități, dar nu a făcut nimic până acum”, a spus Flaviu Zancu care a mai adăugat că SLÎ a trimis scrisori deschise Premierului, Parlamentului și Ministerului Educației.

Învățământ profesional impus de la centru

O situație asemănătoare se înregistrează și în privința sumelor pe care Guvernul este obligat să le plătească în urma proceselor câștigate în instanță de profesorii cărora li s-a tăiat din salarii în perioada Guvernului Boc.

„Mai mult, pe 12 decembrie 2018, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a primit o adresă de la Ministerul Educației în care i se cere ca liceele şi colegiile bihorene să rezerve învăţământului profesional sau dual o treime din clasele de-a IX-a. Această măsură trebuia să se facă etapizat, pe mai mulți ani, și să țină cont de baza materială disponibilă, de numărul și specializarea cadrelor didactice. Trebuia să aibă la bază o analiză serioasă” a spus, la rândul lui, vicepreședintele SLÎ, Radu Hora.

Conform aceleiași surse, Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei și Colegiul Tehnic Valea lui Mihai au fost retrogradate la stadiul de licee, pentru că aveau o medie de promovabilitate la bacalaureat sub cea națională.

„Nu este corect să retrogradezi aceste Colegii luând în considerare media de promovabilitate la bacalaureat și nu o medie de promovabilitate la colegiile și liceele tehnologice din țară. Mai ales că această măsură va afecta doar prestigiul școlii și nu cadrele didactice. În plus, aceste școli vor avea de plătit foarte mulți bani pentru a intra în legalitate sub noua denumire”, a mai spus Hora.