Speranţa că ce nu s-a realizat în vară, se va rezolva la toamnă - cu privire la numărul de înscrişi la facultăţile Universităţii din Oradea - pare a fi fost una deşartă. După ce în vară s-au înscris doar 3.976 de concurenţi pe 6.152 de locuri, din care 1.436 au renunţat apoi, în primele 10 zile de înscrieri ale sesiunii din septembrie, s-au înscris doar 685 de absolvenţi pe cele 3.608 locuri disponibile, din care 205 bugetate.

Sesiunea de admitere la Universitatea din Oradea din luna iulie a fost una dezamăgitoare. La studii universitare de licenţă, se înscriseseră 3.976 de candidaţi pe 6.152 de locuri scoase la concurs, din care 1.600 bugetate. Din cei 3.976 de înscrişi, au confirmat ocuparea locurilor 2.540 de candidaţi (1.423 s-au răzgândit), 1.403 pe locuri bugetate (12 rromi şi 8 tineri de origine română din Republica Moldova) şi 1.137 pe locuri cu taxă. În concluzie, după prima sesiune au rămas neocupate 3.608 locuri, adică puţin peste 58%. Aflată într-o situaţie financiară dificilă, instituţia având nevoie de 70 de milioane de lei doar pentru salarii (în 2014 de la stat s-au primit 39,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că restul trebuie completat din taxele plătite de studenţi), conducerea Universităţii din Oradea a sperat că lucrurile s-ar putea rezolva în toamnă, când, elevii care vor trece la limită Bac-ul, vor avea mai puţine opţiuni la universităţile mari din ţară. Nu a fost chiar aşa.

Înainte de rezultatele oficiale

A doua sesiune de admitere la Universitatea din Oradea a început pe 8 septembrie şi se încheie astăzi, 23 septembrie. Conform rezultatele afişate pe site-ul instituţiei, rezultate care conţin date până pe 18 septembrie, s-au înscris la facultăţile instituţiei doar 685 de candidaţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi, 116 au ales Facultatea de Protecţia Mediului, urmată de Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (102 înscrişi) şi Facultatea de Ştiinţe Economice (85 de înscrişi). La polul opus se află Facultatea de Arte cu doar 10 înscrişi, lucru oarecum explicabil devreme ce este printre puţinele facultăţi la care se susţin examene. Situaţia este oarecum asemănătoare cu cea de la Facultatea de Litere unde s-au înscris doar 14 concurenţi dar unde se dau examene serioase de cunoaştere a unor limbi străine şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" (21) unde sunt probe eliminatorii (verificarea aptitudinilor muzicale, învăţătură de credinţă ortodoxă). La Facultatea de Drept s-au înscris doar 26 de concurenţi, la Arhitectură şi Construcţii, 28 şi la Facultate de Ştiinţe, 27. În ceea ce priveşte zilele în care concurenţii au preferat să se înscrie, cei mai mulţi (107) şi-au depus dosarele joi, 18 septembrie, şi cei mai puţini (exceptând zilele de sâmbătă şi duminică), joi, 11 septembrie.    

O vizită fulger făcută la trei dintre facultăţile Universităţii a confirmat dezinteresul absolvenţilor. La Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, ieri, între ora 12.00 şi 12.30 erau doar trei tineri cu dosare sub braţ în timp ce la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi la cea de Inginerie Energetică şi Management Industrial nu era nimeni.

Chiar dacă în zilele rămase până la finalizarea perioadei de înscriere s-ar mai înscrie câte 100 de concurenţi (lucru greu de crezut devreme ce în cele 10 zile de depus dosare, doar în una singură s-au înscris mai mult de 100 de absolvenţi), cifra finală tot ar fi una dezastruoasă. Vorbim aici de aproximativ 1.000 de absolvenţi la 3.608 locuri. La asta se mai adaugă şi faptul că studenţii şi-au depus dosare la mai multe universităţi, facultăţi sau specializări, ceea ce ar putea scădea numărul concurenţilor cu 30 - 40% (în vară, din 3.976 de elevi înscrişi au renunţat la locuri 1.423). În aceste condiţii, oare cine le va plăti profesorilor universitari salariile exorbitante pe care le încasează, în anul universitar 2014-2015?