Siguranţa locului de muncă, beneficiile materiale sau posibilitatea unei cariere de excepţie sunt doar câteva dintre motivele care îi atrag pe tot mai mulţi tineri bihoreni spre o carieră militară. Fie că sunt absolvenţi de gimnaziu fie că vor termina în curând liceul, tinerii din judeţul nostru au posibilitatea să opteze pentru unul din cele câteva sute de locuri puse la dispoziţie de şcolile militare.

Campaniile de informare-recrutare desfăşurate în instituţiile de învăţământ din Bihor de către Centrul militar judeţean Bihor au avut succes, în ultimii ani tot mai mulţi tineri exprimându-şi dorinţa de a urma o carieră militară. Numai la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul" din Alba Iulia urmează cursurile 19 bihoreni, judeţul nostru fiind reprezentat şi în cadrul Academiei Forţelor Aeriene din Braşov sau în Sibiu, la Academia Forţelor Terestre. „Îşi doresc să urmeze o astfel de carieră pentru stabilitate, un loc de muncă sigur, o altă perspectivă oferită de această meserie. Un sublocotenent are un salariu de 2.000 de lei plus alte drepturi specifice. În plus, pe durata studiilor, învăţământul este gratuit, cazarea, masa, transportul în timpul vacanţelor şi aşa mai departe. Majoritatea candidaţilor bihoreni sunt pentru liceul militar iar cei mai mulţi dintre ei provin din mediul rural", a precizat lt. colonel Eugen Chifor, şeful Biroului Informare - Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Bihor. Andreea Burlou este în clasa a XII-a la Liceul „Aurel Lazăr" din Oradea şi a decis deja să aleagă o carieră miliară. Şi nu oricare. Tânăra, din Popeşti, îşi doreşte să devină pilot şi este decisă să reuşească chiar dacă pentru fete sunt disponibile doar două locuri pe ţară. „Am dorinţa să zbor de mică. Visul meu este să prind aripi, este ceea ce îmi doresc. Am aflat de la nişte prieteni despre admiterea la Academia Forţelor Aeriene şi în octombrie anul trecut am şi venit la Cercul militar", spune Andreea, care acum se află în plin proces de pregătire. La fel ca şi ea este şi Samuel Vaida, din Sântandrei, elev în clasa a VIII-a. Deşi are doar 14 ani, adolescentul îşi doreşte să urmeze Colegiul Militar de la Alba Iulia. Ambii sunt susţinuţi de familii şi încurajaţi să îşi urmeze visele. „Eu îl încurajez şi îl susţin chiar dacă nu va fi uşor să plece de acasă. El şi-a ales acest drum şi depinde doar de el să reuşească", spune şi mama lui Samuel. 

Sute de locuri în şcolile militare

În această perioadă, Centrul militar oferă informaţii şi întocmeşte dosare de înscriere pentru mai multe instituţii. Absolvenţii de gimnaziu pot alege între Colegiul Naţional Militar „M.Viteazul" din Alba Iulia (120 locuri), Colegiul Naţional Militar „D.Cantemir" din Breaza (120 locuri) şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc (120 locuri). Absolvenţii învăţământului liceal au de asemenea la dispoziţie 226 de locuri în cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu" din Sibiu, 101 locuri în cadrul Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă" din Braşov, 37 de locuri la Academia Forţelor Navale „Mircea cel Bătrân" Constanţa, 142 de locuri la Academia Tehnică Militară Bucureşti şi 56 de locuri, dintre care 20 la Târgul Mureş, la Institutul Medico-Militar Bucureşti. În plus, bihorenii pot alege să urmeze învăţământul postliceal la Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri a forţelor terestre „Basarab I" Piteşti (204 locuri), Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri a forţelor aeriene „Traian Vuia" Boboc (150 locuri) sau Şcoala militară de maiştri militari a forţelor navale „Amiral I. Murgescu" Constanţa (60 de locuri). Înscrierea se face la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar judeţean Bihor, care include şi efectuarea vizitei medicale, la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr.V.Popescu" Timişoara, pe baza fişei de examinare medicală pusă la dispoziţia candidaţilor de biroul de informare recrutare. Selecţia candidaţilor se desfăşoară la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Alba - Iulia şi constă în testare psihologică, testarea capacităţii motrice şi interviu final de evaluare, toate având caracter eliminatoriu. Admiterea se desfăşoară conform metodologiei elaborată de fiecare instituţie în parte. Doritorii pot obţine informaţii la sediul Centrului militar judeţean, situat pe strada Dunărea nr. 2 din Oradea, între orele 8.00 - 16.00 sau la numerele de telefon 0259.434.596; 0259.417.548.