Viitorii tehnicieni în gastronomie beiușeni, în proiect european - La practică în Portugalia
De-a lungul anilor, Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" a accesat mai multe proiecte Phare și Leonardo. Experiența în valorificarea programelor cu finanțare europeană s-a materializat și în acest an școlar, când instituția școlară beiușeană, în consorțiu cu Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni (județul Alba) - organizaţia beneficiară şi coordonatoarea proiectului, a accesat un proiect Erasmus+ 2014.
Intitulat "Plasamentele transnaţionale - plus de valoare în formarea elevilor VET", acesta este un proiect de mobilitate pentru cursanții și personalul din domeniul educației și formării profesionale.
Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni a accesat un grant de 150 de mii de euro, în vederea formării, prin plasamente transnaționale, a 57 de elevi din școala proprie și de la celelalte licee partenere ale Consorțiului VET Vest+: Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" Beiuș și Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" din Deva. Cei 57 de elevi efectuează stagii de pregătire în străinătate, de câte trei săptămâni, în trei fluxuri, sub coordonarea unor profesori din școlile lor.
În perioada 27 mai-18 iunie, a fost rândul beiușenilor să beneficieze de pregătire practică în străinătate, 21 de elevi de la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș", din clasa a X-a - profilul Servicii, calificarea Tehnician în gastronomie, însoțiți de trei profesori (Maria Mada, Rodica Monenciu și Mihaela Haneș), au participat la efectuarea stagiilor de practică din cadrul proiectului Erasmus+ 2014, în Portugalia, la Escola Professional din Montijo, oraș aflat în apropiere de Lisabona. 10 agenți economici cu specific gastronomic din zona Montijo au fost gazdele celor de la „Ciordaș", la finalul practicii, cu toții declarându-se încântați de seriozitatea, pregătirea și dorința de a învăța ale elevilor beiușeni.
Beneficiile proiectului nu s-au rezumat doar la formarea competențelor profesionale ale participanților, ci și la acumularea de competenţe lingvistice, într-un alt cadru decât cel şcolar, în contextul practicării profesiei pentru care sunt în curs de calificare, culturale, prin programele de vizite la principalele obiective turistice și culturale din Lisabona, şi digitale, în contextul activităţilor de raportare individuală la întoarcerea din stagiu. În plus, participanților la stagiile de pregătire le-au fost recunoscute cunoştinţele şi competenţele dobândite într-un stat european, prin acordarea de certificate "Europass Mobility Document" din partea țării partenere, Portugalia. Acestea le-au fost înmânate elevilor la întoarcerea acasă, în cadru festiv.
Considerând că stagiile de formare profesională desfășurate într-o altă ţară dezvoltă abilitățile necesare unei cât mai bune inserții pe piața internațională a muncii, cei de la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" vor continua să participe la programe care să îi apropie de îndeplinirea acestui obiectiv educațional.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.