Miercuri, 3 octombrie, la Muzeul Oraşului şi Cetăţii Oradea a avut loc vernisajul expoziţiei multimedia România în imagini-cum se văd 100 de ani de la Marea Unire, expoziţie organizată în colaborare cu Centrul de Consultanţă Istorică şi Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană. Expoziţia este dedicată în special nevăzătorilor.

 

„Este pentru prima dată când muzeul nostru organizează o astfel de expoziţie. Istoria ultimelor decenii devine, graţie acestei expoziţii, accesibilă şi nevăzătorilor”, a spus în deschiderea evenimentului Ionuţ Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea. „În aceste imagini tactile se regăsesc atât personalităţi marcante ale perioadei interbelice cât şi figuri importante ale istoriei moderne, de la conducători ai ţării la oameni de cultură sau sportivi. În plus, se regăsesc clădiri reprezentative ale României, cum ar fi Sala Unirii de la Alba Iulia, sau Casa Poporului”, a mai explicat Ionuţ Ciorba. În completare, Dumitru Lăcătușu, reprezentant al Centrului de Consultanţă Istorică, a explicat că expoziţia este împărţită în patru mari perioade: România Interbelică, România Comunistă, România Modernă, cea de-a patra secţiune fiind dedicată preşedinţilor Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, dar şi lui Ion Raţiu „preşedintele pe care România nu l-a avut”.  De asemenea, în expoziţie se regăsesc personalităţi ca Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, mareşalii Alexandru Averescu şi Ioan Antonescu, Carol al II-lea, Regele Mihai, Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu, alături de sportivi ca Gheorghe Hagi şi Nadia Comăneci.

Despre tehnica în care au fost realizate imaginile expuse a dat amănunte Dorin Moldoveanu, reprezentant al Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană Bucureşti. „Am început căutările încă din anul 2011, când ne-am dat seama că tehnica Braille este foarte lentă şi am vrut să venim în întâmpinarea nevăzătorilor cu metode de citire noi. Am observat că mulţi folosesc smartphone şi am decis să introducem QR Code, în urma scanării aceştia având posibilitatea de a asculta explicaţii despre imaginile expuse”, a spus Dorin Moldoveanu.

Expoziția din Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea a mai fost prezentată şi în Târgul Mureş, bucurându-se de un real succes. Expoziţia este realizată în tehnica PIAF, cu foi tipărite în relief. Procedeul implică tipărirea pe foi speciale şi embosarea lor cu ajutorul unei imprimante speciale, astfel încât nevăzătorii să poată simți zonele cu text, conturul feței sau al clădirilor prezentate.

Ca o recunoaştere a demersului inovator de „traducere" a istoriei vizuale într-un limbaj tactil, precum şi integrarea tehnologiei mobile pentru facilitarea accesului la un conţinut istoric bine documentat, expoziţiei IMAGINI TACTILE i-a fost acordat premiul pentru secţiunea Eveniment multimedia în cadrul Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST 2018.