Evenimentul istoric a victoriei obţinute de patrioţii noştri înaintaşi, a fost  evocat, într-o atmosferă de sărbatoare, de către „Ceata lui Piţigoi”. Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioiteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a organizat acest eveniment sâmbătă, 25 ianuarie 2018,  în Oraşelul Copiilor.

       În deschidere, participanţii au intonat imnul naţional, imn „care a avut menirea de a conştientiza valoarea şi însemnatatea istorica în momentului actual al sărbătorii neamului românesc”. Însemnătatea actului Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost  expusă de către ing. Mioriţa Săteanu. Participanţii au avut prilejul să cunoască  frământările sufleteşti ale românilor din cele două principate, în contextul evenimentului istoric pe care îl trăiau. S-a scos în evidenţă dorinţa dominantă, semnificativa şi patriotică  a neamului românesc pentru înfăptuirea Unirii, precum şi „contribuţia înţeleaptă şi foarte importantă a acelor demnitari care au conceput, hotărât şi dirijat mersul istoriei, spre împlinirea marelui vis al Unirii Principatelor Române”. În discursul său, prof. Doina Iliescu a subliniat, cu deosebit entuziasm, faptul că domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost un domn strălucit, cu toate marile lui realizări de politică internă si externă a Principatelor.

Mioriţa Săteanu, în prezentarea evenimentului, a evocat şi speranţa într-un viitor mai bun pe care au avut-o românii din Transilvania şi a menţionat viaţa grea a românilor bihoreni, şi actul de deznaţionalizare la care au fost supuşi aceştia. Evenimentul  a fost presărat cu cântecele partiotice „Doamne, ocroteşte-i pe români” şi  „Noi suntem români”, interpretate de prof. Maria Matei şi prof. Doina Iliescu şi de către „piţigoii”: Cristina Antal, Szabo Emanuel, Marian Marina, Daria Gheţea şi Carina Gheţea. De asemenea, prof. Doina Iliescu a recitat poezia lui Mihai Eminescu „Ce ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, consfinţind măreţia sărbătorii naţionale. În încheierea sărbătorii, toţi participanţii au încins Hora Unirii.