Zi importantă pentru medicina bihoreană. Ultimele două etaje ale Centrului Oncologic au fost inaugurate ieri, în prezența medicilor, dar și a oficialităților implicate direct în proiect. În 2017, printr-un proiect nou, se dorește achiziționarea de aparatură performantă, urmând ca unitatea să fie definitivată prin transferarea sau angajarea unor specialiști în chirurgie oncologică.

 

Cei mai importanți medici din județul Bihor, alături de reprezentanți ai mai multor instituții publice, au participat ieri la inaugurarea ultimelor două etaje ale Centrului Oncologic din Oradea. Prezentarea „în teren” a fost făcută de managerul Spitalului Municipal, Elena Moldoveanu, care a vizitat fiecare salon în parte.

„La etajul trei este secția de hematologie, care are 34 de paturi cu trei saloane a câte un pat, un salon pentru pacienții care au o boală intercurentă, plus 15 saloane cu câte două paturi. La etajul patru este Secția de oncologie – radioterapie, care are 20 de paturi. Condițiile de cazare sunt superioare celor standard”, a spus managerul.

Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal, a vorbit despre necesitatea construirii Centrului: „Acest proiect a fost conceput și demarat de înaintașii noștri cărora trebuie să le mulțumim. Această creștere a numărului de paturi pe oncologie nu reprezintă o utilitate simplă, o extindere de dragul extinderii, ci este o necesitate stringentă, având în vedere creșterea numărului de cazuri de cancer în această zonă. În ultimul an am avut o creștere a numărului de cazuri oncologice noi pe radioterapie cu 1.060 de cazuri și pe oncologie cu 1.921 de cazuri. Avem pe spitalizare continuă aproximativ 3.000 de cazuri, iar pe spitalizările de zi și celelalte proceduri terapeutice care se fac pacienților oncologici, peste 21.000 de cazuri pe an. De finalizarea acestui proiect vor beneficia pacienții din oraș, județ și regiune. Vom încerca să creștem pregătirea profesională a colegilor noștri cel puțin la nivelul infrastructurii și dăruirea lor sufletească pentru că e o specializare grea în care au de a face cu cazuri dramatice și nu e ușor să faci față”.

 

„Fără chirurgie oncologică, Centrul nu este complet!”

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a început prin a le mulțumi foștilor miniștri Cseke Attila și Ladislau Ritli, care s-au implicat în construirea unității.

„Este prima dată când Spitalul Municipal face, din fonduri proprii, o investiție de vreo 600.000 de euro, care nu este una mică. Le mulțumesc celor care s-au implicat, clubului Rotary, firmei care a realizat totul în doar trei luni, Bisericii Greco-Catolice, fundației Caritas, datorită lor acest eveniment este posibil. În etapa următoare trebuie să întărim zona de oncologie pe partea de radioterapie pentru că, lucrând cu un singur aparat, atunci când are defecțiuni, intră în mentenanță etc. nu mai putem asigura continuitatea tratamentelor. Vreau să îi mulțumesc domnului Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, pentru că un proiect important, discutat anul trecut, proiectul strategic pe sănătate, prevede o sumă importantă din banii ce vor intra în dotarea suplimentară a Centrului Oncologic, un aparat nou de radioterapie și alte aparate ce vor ridica standardele unității la nivelul celor mai importante din țara. O altă componentă importantă este chirurgia oncologică. Noi avem bloc operator utilat în acest corp de clădire și trebuie fie să transferăm personal de la Spitalul Județean sau să angajăm, recrutăm, medici calificați care să vină să opereze, pentru că un Centru Oncologic fără partea de chirurgie nu este unul complet. Vreau să le mulțumesc celor care lucrează aici pentru că este una dintre cele mai dificile secții, pentru ce au făcut și ce vor face pentru pacienți”, a declarat Ilie Bolojan.

Pasztor Sandor a spus că există un proiect comun prin care se vor achiziționa aparate, în ciuda faptului că a primit o înștiințare la finele anului în care se afirma că nu se vor mai da bani din ajutorul de stat pentru oncologie.

Managerul Elena Moldoveanu a acordat apoi diplome de mulțumire pentru toți cei care au colaborat la definitivarea Centrului: Ilie Bolojan, Pasztor Sandor, Cseke Attila, Ladislau Ritli, Daniela Rahotă, Adalbert Foldes, Gheorghe Carp, reprezentanților Rotary și ai firmei constructoare, medicilor, personalului mediu și directoarei economice a spitalului.

Evenimentul s-a încheiat pe ritmuri de muzică clasică, interpretate de Cvartetul Sagittarius.

 

Construit în doar trei luni!

Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea au fost finalizate pe 15 decembrie 2016 și recepționate 7 zile mai târziu.

Au fost executate de Trameco în doar 3 luni. Proiectul pentru lucrări a fost realizat de Clubul Rotary, care a sponsorizat spitalul. Etajele III şi IV au fost executate din fondurile Primăriei Oradea şi din fondurile proprii ale Spitalului Municipal, iar P+2E au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii şi Primăria Municipiului Oradea. Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au constat în compartimentarea spaţiilor existente, precum şi execuţia lucrărilor de instalaţii electrice, sanitare, fluide medicale etc. Valoarea contractată a fost de aproape 2,8 milioane de lei cu TVA, din care lucrări de amenajare peste 2,5 milioane de lei, proiectare (sponsorizare) - peste 32 de mii de lei, taxe, avize etc. - peste 32 de mii de lei şi mobilier - peste 252 de mii de lei.

Centrul Oncologic a fost inaugurat la finalul anului 2012, an în care s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele, cu scopul asigurării spaţiului adecvat desfăşurării activităţii medicale în alte patologii oncologice.