Beiuș - Omagiu făuritorilor României Mari!
În urmă cu 103 ani, Beiușul a vibrat alături de întreaga suflare românească la gândul apropierii clipei mărețe a unirii pe vecie a tuturor fraților de un neam.
Beiușul s-a aflat în centrul evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, printre cei 1228 de delegați cu drept de vot numărându-se și cei 14 reprezentanți ai Beiușului. Pe lângă delegații oficiali, cu drept de vot, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a mai participat o numeroasă delegație, formată din circa 90 de persoane. Dintre beiușenii prezenți în Orașul Unirii, doi au fost aleși în Marele Sfat Național: Ioan Ciordaș și protopopul Petru E. Papp.
În urmă cu peste un veac, la 1 Decembrie 1918, unirea a fost sărbătorită și la Beiuș într-un mod cu totul deosebit. Au avut loc slujbe religioase, cuvântări emoționante și o serbare la liceul vulcanian, unde a impresionat discursul profesorului și istoricului Constantin Pavel. Seara a fost încununată de o retragere cu torțe și intonarea de cântece patriotice.
În contextul pandemiei de coronavirus, festivitatea dedicată Zilei Naționale a României a fost una restrânsă, la eveniment participând numai primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, câțiva consilieri locali, maiorul în rezervă Gabriel Ojică, președintele Asociației de Ajutor Reciproc „Unirea” Beiuș și Viorel Ianc, președintele Asociației Avram Iancu Beiuș. Festivitatea dedicată aniversării a 103 ani de la Marea Unire a avut loc la Monumentul foștilor deținuți politici, unde primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog, consilierii locali prezenți și ceilalți participanți au depus coroane și jerbe de flori.
În interviul acordat după depunerea coroanelor de flori, primarul Gabriel Popa a subliniat importanța evenimentelor care, de-a lungul istoriei noastre, au marcat luna decembrie:
„1 Decembrie a fost un moment de glorie în istoria noastră, a românilor, un moment de curaj și de implicare națională! Așadar, noi, cei de astăzi, trebuie să fim recunoscători, să privim cu prețuire trecutul, dar, în același timp, încrezători spre viitor! Trebuie să punem cu toții umărul la dezvoltarea orașului nostru și să contribuim la cea a întregii națiuni.
Suntem datori să ne aducem aminte de cei care au stat în fața gloanțelor, care au luptat pentru a face posibilă ziua de 1 Decembrie, dar să nu uităm nici de Revoluția din Decembrie ’89, de cei care s-au sacrificat pentru libertatea noastră!
La mulți ani, beiușenilor, la mulți ani, România!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.