Primarul Ilie Bolojan a prezentat luni, 18 iunie, un bilanţ al activităţii desfăşurate în fruntea Primăriei Oradea la împlinirea a 10 ani de când ocupă această funcţie. El le-a mulţumit tuturor celor cu care a colaborat de-a lungul timpului, menţionând că „Oradea este într-o stare mai bună decât în urmă cu 10 ani”. Una dintre realizările amintite a fost dezvoltarea economică, care a dus la crearea a peste 18.000 de locuri de muncă. Printre eşecuri, Bolojan a amintit referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul.

 

În 2008, Ilie Bolojan câştiga primul mandat de primar, în 18 iunie având loc şedinţa de constituire a Consiliului Local Oradea în care noul primar a depus jurământul. „Azi se împlinesc 10 ani de ani de când, în urma alegerilor locale din 2008, primarul care a fost ales și membrii Consiliului local de atunci au depus jurământul. Și la această cifră rotundă am considerat să fac două lucruri. Să le mulțumesc celor cu care am colaborat în toți acești ani și să facem o scurtă trecere în revistă a proiectelor mai importante pe care Primăria le-a derulat și a unor perspective pentru perioada următoare”, a anunţat, ieri, primarul Ilie Bolojan la începutul unei conferinţe de presă la care a venit însoţit de viceprimarul Mircea Mălan, care ocupă această funcţie din 2012, şi de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, care a ocupat funcţia de viceprimar din 2008 până la începutul anului 2012. Ilie Bolojan le-a mulţumit atât subalternilor din primărie, viceprimarilor cu care a colaborat, colegilor din PNL şi consilierilor din partidele care i-au asigurat, de-a lungul timpului, majoritatea de două treimi în Consiliul Local, dar şi unor miniştri şi orădenilor. „Mulțumesc cetățenilor municipiului Oradea, pentru că, fără aportul lor, multe lucruri nu ar fi putut fi realizate. Fără munca celor care lucrează în Oradea nu puteam face mare lucru, pentru că orice proiect înseamnă în primul rând resurse financiare”, a afirmat primarul, făcând referire la faptul că o mare parte din bugetul local provine din impozitul pe venit plătit de angajaţi. „Asta nu înseamnă că toate lucrurile au fost bune, că toate proiectele au ieșit perfect, dar una peste alta, cu bune și cu rele, cred că astăzi orașul Oradea este într-o stare mai bună decât acum 10 ani de zile, iar direcția în care merge este o direcție care va asigura în anii următori condiții de prosperitate și oportunități pentru orădeni”, a mai declarat Ilie Bolojan.

El a prezentat apoi domeniile importante pe care Oradea le-a avut în vedere în cei 10 ani de administraţie liberală, menţionând, în primul rând, dezvoltarea economică, prin parcurile industriale înfiinţate.

„În 2008, Oradea era oraşul cel mai puţin industrializat din partea de vest a României. Parcurile industriale au creat condiţii, au atras companii, fiind un proiect pe care eu cred că l-am reuşit. Astăzi avem peste 96.000 locuri de muncă în Oradea, faţă de 78.000 în 2008”, a afirmat Bolojan, referindu-se şi la sprijinul primit din partea Guvernului Tăriceanu. La infrastructura rutieră, el a amintit, printre altele, de lărgirea la patru benzi a centurii Oradiei, asflatarea de drumuri şi construirea de poduri, care au contribuit la fluidizarea circulaţiei. Un alt domeniu important este cel privind eficienţa energetică, Bolojan menţionând reabilitarea CET-ului și a sistemului de termoficare, care au dus la rezolvarea problemele legate de poluare. Edilul şef a vorbit şi despre domeniul serviciilor publice, menţionând că un oraș nu poate funcționa bine fără servicii publice de calitate, iar în Oradea s-au făcut progrese importante în domeniul salubrizării, dar și în felul în care arată azi piețele, cimitirele. Un alt domeniu important a fost sănătatea, Bolojan amintind că municipalitatea a preluat în administrare spitalele orădene. Totodată, el le-a mulţumit miniştrilor Cseke Attila şi Ritli Ladislau care au sprijinit derularea de investiţii importante în celel două spitale din Oradea. „M-am bucurat zilele trecute, fiind la București, că s-a făcut un inventar al investițiilor în sănătate legate de medicina de urgență, care ar urma să fie decontate din bani europeni. În toată țara sunt cam 130 de milioane euro investiți în acești ani. Spitalele noastre, Județeanul și Municipalul, au investiții realizate din bugetele proprii sau din alocările Primăriei, de aproximativ şapte milioane euro: cinci milioane la Județean și două milioane la Municipal”, a precizat primarul. În domeniul educației, Bolojan a menţionat că, pentru prima dată după 1989, s-au construit în Oradea grădinițe, școli, dar și un nou campus. În privinţa Centrului Istoric, primarul a afirmat că acesta îşi recapătă, treptat, imaginea de odinioară, în urma reabilitărilor realizate prin impunerea unor măsuri nepopulare: supraimpozitarea sau impunerea unor orare de funcționare pentru magazinele din centru.

O altă reuşită a celor 10 ani în fruntea Primăriei este considerată „pacea socială din Oradea”, realizată printr-o „atitudine corectă și deschisă față de toate comunitățile orașului Oradea”, indiferent de confesiune sau etnie.

 

Riscuri asumate

La rândul său, Gheorghe Carp a amintit că şi el a depus jurământul de viceprimar tot în urmă cu 10 ani. „E foarte bine să poți face parte dintr-o administrație care face. Noi am avut curajul să mergem pe drumuri nebătătorite şi să acceptăm riscurile unor politici noi”, a declarat Carp, adăugând că, în 2008, Oradea şi Bucureştiul au fost desemnate oraşe pilot pentru descentralizarea în domeniul sănătăţii. „Lumea medicală se miră de ce în Oradea descentralizarea a reușit, iar în alte părți nu. Pentru că în Oradea acest proces a fost gândit în folosul pacienților și al doctorilor. Pentru că fără doctori nu vom avea pacienți mulțumiți niciodată”, a afirmat Gheorghe Carp, care a amintit că, iniţial, au fost şase spitale, care au fost comasate ajungându-se la celel două spitale mari de acum: Judeţeanul pentru urgenţe şi Municipalul pentru boli cronice. „Cele două spitale s-au dezvoltat mult, iar azi avem specialități precum: cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, gastroenterologie intervențională.”, a mai afirmat Carp, menţionând că investiţiile făcute în spitale sunt mai mari decât cele ce vor fi decontate din fonduri europene, însă cele cinci milioane euro ce vor fi primiţi vor fi utilizaţi pentru realizarea altor investiţii, cum ar fi noul ambulator al Judeţeanului sau eficientizare energetică a clădirii.

 

Fondurile europene

În ceea ce-l priveşte pe Mircea Mălan, acesta a declarat că Oradea este „un oraş care şi-a valorificat oportunităţile”, iar una dintre celel mai mari oportunităţi a fost atragerea de fonduri europene pentru investiţii. „Suntem un oraș care pune în continuare accent pe ideea de a a trage fonduri extrabugetare. În perioada următoare vom avea investiții importante susținute din bani europeni, în practic toate domeniile de dezvoltare ale orașului. Referindu-ne doar la transportul public, vom achiziționa cel puțin 10 tramvaie noi, vom demara lucrările la continuarea liniei de tramvai Calea Aradului - malul Peței - Universitate - Cantemir, apoi vom asfalta mai multe străzi pentru a crea condițiile necesare extinderii transportului public în această zonă”, a menţionat Mălan. El a precizat că Oradea este singurul oraș din România care a depus cerere de finanțare pentru etapa a III-a de reabilitare a rețelelor de termoficare, astfel că vor fi înlocuiţi alţi 25 km de magistrale şi vor fi modernizate punctele termice. Alte lucrări amintite au fost reabilitarea termică a spitalelor şi a câtorva unităţi de învăţământ, construirea unei grădiniţe, reabilitarea Podului dacia, construirea a două pasaje peste drumul de centură etc.

Cine nu munceşte...

În privinţa eşecurilor, primarul Ilie Bolojan a menţionat că „n-ai cum să faci proiecte mari şi multe fără nicio greşeală”. Printre proiectele cu probleme el a aminiti parcarea subterană de pe strada Independenţei, Dealul Ciuperca şi partea de pardoseală a Palatului Vulturul Negru. Un eşec este considerat referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul, primarul considerând că o alocare de 50.000 de euro pentru promovare ar fi dus la prezenţa de 30% la urne. „Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Experienţa arată că e bine să dai drumul repede la proiecte şi le corectezi din mers. Eu cred că direcția de a face, de a fructifica orice oportunitate este cea corectă. Pentru unele lucruri care nu au ieșit bine îmi asum această răspundere și sper să le corectăm”, a mai menţionat primarul Bolojan, care recunoaşte că municipalitatea are şi în prezent dificultăţi în implementarea proiectelor, pentru că nu are specialişti care „să vadă din start dacă sunt probleme cu vreun proiect astfel încât să le putem modifica”. 

La final, primarul Ilie Bolojan a precizat că principalele direcții de dezvoltare pe care municipiul Oradea le va urmări în continuare sunt: conectivitatea rutieră și aeriană a orașului, colaborarea cu Universitatea Oradea, adaptarea învățământului orădean la realitățile pieței muncii, digitalizarea/dezvoltarea IT și punerea în valoare a patrimoniului cultural orădean.