Revista de cultură Familia a organizat o serie de evenimente culturale dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Dacă joi, 25 octombrie, au fost prezentate Revistele Centenare, vineri dimineaţa, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan, a fost vernisată o expoziţie cu astfel de exemplare.

 

Vernisajul expoziţiei “Cartea şi presa în judeţele graniţei de vest în slujba Unirii” a făcut parte dintr-un proiect al fundaţiei Poesis, intitulat Judeţele de la graniţă şi Centenarul. În deschiderea evenimentului, amfitrionul Ioan F. Pop a făcut o scurtă prezentare a Muzeului Memorial Iosif Vulcan, subliniind totodată importanţa Revistei Familia. „Este ceva extraordinar pentru un editor să-l debuteze cel mai mare scriitor român. Întâlnirea dintre Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu a fost o întâlnire între generozitatea în act şi genialitatea în potenţă”, a spus Ioan F. Pop. Acesta a propus şi un exerciţiu de imaginaţie: ce s-ar fi întâmplat dacă Iosif Vulcan îl refuza pe tânărul Eminescu? Ar mai fi ajuns Eminescu Luceafărul de peste ani?

Despre proiectul Judeţele de la graniţă şi Centenarul a vorbit directorul Revistei Poesis, Dumitru Păcurar.

„Ideea proiectului Judeţele de la graniţă şi Centenarul a pornit de la prima copertă a Revistei Cele Trei Crişuri. Este un proiect care se adresează celor care sărbătoresc Centenarul cu uşile închise. Astfel, acest proiect presupune derularea unor activităţi culturale dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire în case reprezentative, ca cea a lui Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băseşti, Iosif Vulcan, sau Iuliu Maniu”, a explicat Păcurar. Acesta a invitat auditorul să participe la discuţii, răspunzând la întrebarea „Cui se adresează sărbătoarea Centenarului? – celor care au pregătit Marea Unire, celor care au participat la Marea Unire, sau nouă, contemporanilor acestui Centenar.

Acţiunea de vineri face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Revista Familia, sub egida Colocviului Revistelor Centenare. În cadrul acestei serii de acţiuni, joi, 25 octombrie, în Sala Mare a Primăriei, a avut loc evenimentul intitulat Reviste Centenare la Centenarul Marii Uniri (Familia, Convorbiri Literare, Viaţa Românească, Ramuri, Vatra), iar vineri, 26 octombrie, după vernisaj, de la ora 17.00, în pasajul Vulturul Negru a avut loc evenimentul: Lectură poetică. Secvenţă specială tineri poeţi invitaţi de Familia.