Constituirea CL Oradea a mers şnur, la CJ manevre politicianiste - Un boicot şi o şedinţă fără probleme
PNL a boicotat ieri şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor, nemulţumit că UDMR s-a aliat cu PSD şi ALDE în detrimentul liberalilor. În aceste condiţii, prefectul Claudiu Pop a anunţat că următoarea şedinţă va fi convocată pentru sâmbătă, 25 iunie, ora 9.00. Pe de altă parte, Consiliul Local Oradea s-a constituit fără probleme, aleşii municipali alegându-i viceprimari pe liberalii Florin Birta şi Dacian Palladi.
Convocată pentru ieri dimineaţă, la ora 9.30, şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor a durat doar câteva minute, secretarul CJ Bihor, Carmen Soltănel, constatând că din ceri 35 de consilieri aleşi lipsesc 17, neîntrunindu-se astfel condiţiile legale pentru constituire. Mai exact, la şedinţă s-au prezentat doar consilierii PSD, UDMR şi ALDE, scaunele repartizate liberalilor rămânând neocupate. Social-democraţii anunţaseră cu o zi înainte că s-au înţeles cu UDMR şi ALDE pentru a forma o alianţă care să deţină majoritatea în CJ Bihor. Potrivit negocierilor dintre cele trei partide, UDMR urma să primească funcţia de preşedinte al administraţiei judeţene, prin Pasztor Sandor, iar vicepreşedinţi urmau să fie aleşi Ioan Mang, din partea PSD, şi Traian Bodea, din partea ALDE. În urma boicotului PNL, şedinţa de constituire a CJ Bihor şi, implicit, alegerea noii conduceri au fost amânate de prefectul Claudiu Pop pentru sâmbătă, 25 iunie, ora 9.00. El a atras atenţia că, potrivit legii, şedinţa este legal constituită dacă participă două treimi din numărul celor aleşi, în cazul CJ Bihor, minim 24. Dacă nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituită, se va proceda la o nouă convocare peste trei zile. În situaţia în care nici la a treia convocare CJ nu se poate reuni, din cauza absenţei fără motive temeinice a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele trei convocări anterioare. Dacă aceştia nu pot fi înlocuiţi de supleanţii înscrişi pe listele de candidaţi, se organizează din nou alegeri.
Liderul PSD Bihor: „Nu ştiu să piardă”
Imediat după încheierea scurtei „întruniri” a consilierilor social-democraţi, UDMR şi ALDE, preşedintele Ioan Mang a declarat că motivul pentru care liberalii au absentat este că aceştia „nu ştiu să piardă”. „Nu au venit pentru că nu ştiu să piardă. Şi acum mai aşteaptă trei zile. Alianţa este formată din cele trei partide – PSD, UDMR, ALDE -, urmând ca PSD şi ALDE să formeze un singur grup, iar cele trei formaţiuni politice şi-au asumat răspunderea de a conduce destinele judeţului în cei patru ani. PNL-ul nu e de acord că nu se află între cei trei. Preşedinte al CJ Bihor ar fi, de fapt este şi va fi, dl Pasztor, iar cele două funcţii de vicepreşedinţi vor reveni PSD şi ALDE”, a declarat Mang, adăugând că prin amânarea şedinţei liberali speră că „poate între timp mai forțează pe cineva, mai obligă pe cineva, amenință pe cineva”. Liderul PSD Bihor a menţionat însă că situaţia de acum va rămâne şi peste trei zile, pentru că cei din PSD, ALDE şi UDMR nu sunt oameni care se pot cumpăra, nici cu bani, nici cu funcţii. Președintele PSD Bihor speră că liberalii se vor prezenta la următoarea ședință. „Nu trebuie întotdeauna să fii cel care conduce toate destinele. Trebuie să înțeleagă că într-o decmocrație poate să conducă și altcineva. Și conduce majoritatea care se formează”, a mai spus Mang, adăugând că nu e important cine ce funcţie are în urma negocierii cu UDMR, deoarece vor conduce împreună.
Manevre fără legătură cu votul electoratului
Chiar dacă nu au intrat în sala de şedinţă, consilierii PNL s-au aflat, totuşi, în clădirea Consiliului Judeţean, ei aşteptând în cabinetul preşedintelui administraţiei judeţene. La finalul şedinţei, Mircea Mălan, dorit de PNL să ocupe funcţia de preşedinte al CJ, a declarat că grupul de consilieri judeţeni ai PNL nu a fost prezent la şedinţa de constiuire, pentru că liberalii „nu vor să fie părtaşi la această manevră politică, care nu are nimic de a face cu interesele judeţului şi nu are nimic de a face cu votul electoratului bihorean”.
„În campania electorală, toate partidele au spus că vor dezvoltarea judeţului, care nu se poate face decât cu proiecte care nu pot fi trecute decât cu o majoritate stabilă. Nu există această majoritate. A contat doar interesul politic al unora, în speţă al celor de la PSD, de a-şi realiza scopurile mărunte pe seama şi în dauna intereselor judeţului Bihor. Pentru noi, liberalii, lucrurile sunt foarte clare: conştienţi că avem o mare responsabilitate prin votul covârşitor pe care electoratul bihorean l-a acordat PNL, vom face tot ce este posibil, vom folosi toate mijloacele legale pentru a împiedica manevra pe care o pun la cale ceilalţi: o coaliţie care se doreşte a se realiza împotriva unui partid care a luat 17 din cele 35 de mandate de consilieri judeţeni”, a menţionat Mălan. El a anunţat că, dacă nu vor reuşi să obţină majoritatea în aceste zile, liberalii nu se vor prezenta nici la următoarea şedinţă de constituire a CJ, însă la a treia vor fi obligaţi să o facă.
Birta şi Palladi, viceprimari ai Oradiei
În schimb, şedinţa de constituire a Consiliului Local Oradea a decurs fără probleme, cu excepţia unor intervenţii ale liberalului Florin Marinău, care a contestat faptul că prefectul Claudiu Pop a condus şedinţa până la validarea noilor aleşi municipali. Din cei 27 de consilieri locali au fost prezenţi 25, absenţi fiind Corina Fonoage şi Mircea Mălan, ambii membri PNL. Potrivit secretarului Ionel Vila, ambii lipseau motivat, având chiar acte doveditoare pentru absenţa lor. Întrebat fiind de motivul absenţei lui Mălan, secretarul municipiului a afirmat că el ştie că e bolnav, asta în condiţiile în care, cu două ore mai devreme, acesta dădea declaraţii în curtea CJ Bihor. Mandatele celor doi consilieri absenţi nu au fost validate, însă procedura va fi reluată pentru ei la următoarea şedinţă a CLO. Înainte de validare, fiecarea grup şi-a ales liderul: Daniel Negrean, liderul grupului de consilieri ai PNL, Aurel Mhan – PSD şi Huszar Istvan – UDMR. Cei 25 de consilieri locali validaţi sunt: Florin Birta (PNL), Camelia Buhaş (PNL), Marcel Dragoş (PNL), Camelia Dulcă (PNL), Adrian Duşe (PNL), Adrian Felea (PNL), Teofil Filimon (PNL), Romeo Ionescu (PNL), Ioan Lezeu (PNL), Mihai Maci (PNL), Florin Marinău (PNL), Grigore Morar (PNL), Daniel Negrean (PNL), Dacian Palladi (PNL), Adrian Revnic (PNL), Ionel Zdrîncă (PNL), Nicolae Avram (PSD), Adelina Coste (PSD), Aurel Mohan (PSD), Adrian Negrea (PSD), Liviu Sabău-Popa (PSD), Huszar Istvan (UDMR), Kecse Gabriella (UDMR), Kirei Melinda (UDMR), Kis Gabor (UDMR). După depunerea jurământului, consilierii au votat şi cei doi viceprimari. Singurii care au făcut propuneri au fost liberalii, care i-au nominalizat pe Florin Birta şi pe Dacian Palladi. În urma votului secret, Birta a primit 17 voturi pentru, iar Palladi – 16. Potrivit preşedintelui comisiei de validare, Mihai Maci, au fost şapte buletine de vot nule şi câte un vot împotriva celor două candidaturi. Mandatul de viceprimar al lui Dacian Palladi s-ar putea să nu fie prea lung, el urmând să renunţe la funcţie în favoarea lui Mircea Mălan, dacă acesta nu va reuşi să obţină preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor.
Al treilea mandat de primar
În cadrul şedinţei CLO, Ilie Bolojan a preluat cel de-al treilea mandat de primar şi a depus jurământul. „Alegerea mea în funcţia de primar al municipiului Oradea în acest al treilea mandat, cu un număr important de voturi, peste 70%, s-a datorat în primul rând lucrurilor care s-au făcut în aceşti ani în Oradea”, a declarat, în discursul său, primarul reales al Oradiei. El le-a mulţumit celor cu care a colaborat în precedentele două mandate şi orădenilor pentru încrederea pe care i-au acordat-o. „Îmi doresc să continuăm dezvoltarea municipiului Oradea, astfel încât oraşul nostru să prospere, să devină atractiv pentru turişti, să ofere oportunităţi pentru dezvoltarea mediului de afaceri, oportunităţi penru tineri şi condiţii cât mai bune de viaţă pentru locuitorii săi”, a menţionat Ilie Bolojan, adăugând că are în vedere trei direcţii de dezvoltare: realizarea proiectelor majore, majoritatea cu bani europeni; politici publice privind taxele şi impozitele locale, adaptarea învăţământului la realităţile economice, amenajarea zonei centrale a oraşului etc; îmbunătăţirea serviciilor publice pe care Primăria Oradea le oferă orădenilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.