Există puține lucruri mai greu de suportat, când ești bolnav, decât să aștepți pe un coridor lung să îți vină rândul să intri la medic. Asta se întâmplă însă de câteva săptămâni bune în spitalele din Oradea. Și nu pentru că medicii nu și-ar face treaba, ba din contră, cei mai mulți lucrează și peste program, ci pentru că numărul virozelor a crescut alaramant în ultimele săptămâni.

5.144 de cazuri de viroze cu 52 de internări și 1.030 de pneumonii cu 133 de internări înregistrate de Direcția de Sănătate Publică Bihor săptămâna trecută. Cu aproape 500 de cazuri de viroze și 120 de pneumonii mai mult decât săptămâna precedentă.

Pentru unii cifre, pentru alții tragedii. În cele mai multe cazuri, suferința începe pe holul medicului de familie, acolo unde se întâlnesc cu zeci de bolnavi, în aceeași stare ca și ei care își așteaptă rândul. Evident, ferestrele larg deschise nu împiedică virusurile să se plimbe.

„La mine, în ultima perioadă, au fost mai multe amigdalite pultacee, rezistente la terapia orală. Viroze am avut mai multe la copiii mici”, spune Ramona Oșvat, medic de familie.

„Unde sunt mulți, acolo sunt și mulți microbi!”

Cazurile care sunt mai grave, care nu se vindecă după tratamentele obișnuite, ajung la medicii specialiști. Unul dintre aceștia este dr. Sorban Ildiko, medic primar ORL la Policlinica Spitalului Județean din Oradea.

„La mine ajung răcelile mai complicate. Cea care provoacă otită, sinuzită sau complicații mai grave. Acestea sunt viroze suprainfectate. În ultimul an la noi sunt mult mai multe alergii ca înainte. Răceala simplă ține de medicul de familie, de permanență. Din păcate, lumea vine cu ea la Unitatea de Primire a Urgențelor și acolo se încarcă specialitatea peste măsură. Cine nu vrea să se îmbolnăvească să evite aglomerația. Copiii foarte mici, sugarii, spre exemplu, eu nu i-aș duce niciodată la mol. Unde sunt mulți, acolo sunt și mulți microbi. Ca să ai o imunitate puternică, este bine să faci mișcare în aer liber și să mănânci sănătos. Dacă sunt multe infecții bacteriene, pentru copiii mici există vaccinuri care ajută la creșterea imunității. Nu orice supliment alimentar, prezentat pompos, ajută. Foarte bune sunt Luivac, Broncho-Vaxom sau, mai noi, Rinogermina ori Loroblisul care populează faringele cu un microb bun, streptococcus salivarius care luptă împotriva microbilor răi. Cu asta sunt de acord. Sau picăturile Beres care prin microelementele lor intră în sistemul imunitar și ajută la enzime. Dar să iei vitamine în prostie, nu sunt de acord. Infecțiile virale sunt totuși și de folos. Nu vorbim de cele extreme sau cele care sunt foarte frecvente. Reîmprospătează imunitatea într-un fel, pentru că este o provocare pentru organism iar această împrospătare ne e de folos și împotriva luptei cu cancerul, de exemplu, pentru că și acolo sunt niște celule imunitare care luptă și selectează celule canceroase din sânge. Deci, o împrospătare a sistemului imunitar, printr-o viroză sau două într-un an, este chiar binevenită. Dacă sunt prea multe, la copiii mici, spre exemplu, provoacă hipertrofia vegetațiilor adenoide care, mai apoi, provoacă tot felul de complicații din care se poate ajunge și la operații”, a declarat, pentru Crișana, Sorban Ildiko.  

Dintr-o strângere de mână sau clanța ușii

Răceala este o infecție acută virală ușoară și autolimitată a tractului respirator superior (nas, gât) care determină simptome variabile de tip strănut, nas înfundat, secretți nazale, gât iritat, febră și dureri de cap. Viroza respiratorie se regăsește și sub denumirea de IACRS - infecție acută a căilor aeriene superioare.

Principalele virusuri se împart în rhinovirusuri (peste 100 de tipuri care determină în jur de 50% din numărul total de răceli), coronavirusuri - implicate în 10-15% din raceli, virusurile gripale - 5-15%, virusurile paragripale și virusul sincitial respirator - câte 5% fiecare și adenovirusurile și enterovirusurile (echo and coxsackie) - mai rar.

Se transmit prin contact direct cu mainile contaminate ale persoanei bolnave. Persoanele răcite care tușesc sau strănută în palmă rețin pe mâinile lor virusurile care pot supraviețui pe piele cca două ore și pot fi transmise mai departe unei alte persoane prin atingerea mâinilor. Dacă se spală pe mâini nu se infectează, dar dacă își ating cu mâinile ochii, nasul sau gura, indivizii nou contaminați se infectează și vor dezvolta răceala.

Răcelile se transmit și prin contact indirect cu obiecte contaminate de către persoanele bolnave, telefonul mobil, clanța de la ușă etc.

O altă cale de transmitere este cea a aerului. Prin inhalarea particulelor virale eliminate de persoanele bolnave. Prin tuse sau strănut, persoanele împrăștie în aer particule mici de secreții care conțin virusuri și care pot fi proiectate și la 2 m distanță, ceea ce le permite sa contamineze indivizii din jur prin contactul cu ochii, nasul sau gura acestora. Majoritatea virusurilor de răceală nu se transmit prin salivă.