Toţi cei care doresc să afle mai multe despre istoria pompierilor din judeţul nostru sunt invitaţi în Cetatea Oradea, să viziteze o expoziţie tematică în cadrul căreia sunt expuse costume, accesorii de la început de secol, goarne sau sirene mobile, cel mai vechi exponat fiind Steagul comemorativ de la 1868 al Formaţiei de Pompieri Săcueni.

 

Vernisajul expoziţiei tematice „Repere din istoria pompierilor bihoreni” a avut loc, ieri, în data de 15 septembrie, de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitor al pompierilor români, la Muzeul Orașului Oradea. Evenimentul, organizat de ISU Bihor cu prilejul „Zilei pompierilor din România”, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor, s-a desfăşurat la secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, în incinta Cetății Oradea, corpul A, etaj II, strada Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41. Vizitatorilor le sunt prezentate obiecte emblematice pentru tradiția pompierilor bihoreni și mărturii ale devotamentului reprezentanților acestei arme nobile, puse în slujba vieții: pompă manuală de stins incendii, steaguri, torțe, căști de pompier, plachete, reviste, țevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populație, modele de stingătoare, detectoare de substanțe toxice de luptă, măști contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecție (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice și alte echipamente și accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului. Incursiunea vizitatorilor în istoria pompierilor bihoreni se întinde pe o perioadă de peste 150 de ani, cel mai vechi exponat fiind Steagul comemorativ de la 1868 al Formației de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent, Revista Pompierii Români din anul 2022.

„Pompierii au avut o sală de tradiţii în cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, unde accesul publicului era posibil doar de Ziua Porţilor Deschise. Am reuşit să realizăm această expoziţie în două săli pentru a prezenta o parte din istoria pompierilor bihoreni, echipamentele şi materialele prezente reprezentând dovada existenţei pompierilor încă de când erau voluntari. Sunt expuse şi o parte din realizările colegilor noştri în domeniul sportiv, competiţional şi le mulţumesc colegilor mei care în ultimele luni şi-au dedicat timpul pregătirii exponatelor”, a precizat gen. Sorin Caba, inspectorul şef al ISU „Crişana”. „Ne bucurăm că putem găzdui un eveniment cultural la care multă lume nu s-ar gândi. Ceea ce avem noi aici reprezintă un crâmpei din viaţa, istoria pompierilor bihoreni. Suntem onoraţi că putem arăta povestea de mai bine de un secol a pompierilor, publicului, orădenilor şi turiştilor care ne vizitează”, a subliniat directorul Complezului Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Gabriel Moisa.