Ediţia a VIII-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” a deschis, oficial, „sezonul” petrecerilor în aer liber din Bihor. Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţ şi invitatele lor, a avut loc sâmbătă, 12 martie, în parcarea ERA Shopping Park Oradea.

Sâmbătă dimineață, la deschiderea oficială a evenimentului, a fost prezent și Dumitru Țiplea, prefectul județului, care și-a cerut scuze pentru restricțiile impuse pe perioada pandemiei.

„Mă bucur că se poate organiza un eveniment fără restricții și că revenim la o viață normală. Îmi cer scuze că a trebuit doi ani să impunem restricții și să facem verificări. Mă gândesc că ați înțeles cu toții de ce. Am trăit ce nu ne-am fi dorit...”, a afirmat, printre altele, Dumitru Țiplea, sâmbătă dimineață, în deschiderea oficială a concursului. Echipe din nouă comune bihorene au luat parte la prepararea tradiţională a porcului. Vizitatorii au putut degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse în vânzare de organizatori. O parte din suma încasată va fi utilizată pentru sprijinirea victimelor războiului din Ucraina.

Juriul a fost unic, fiind format din bucătari profesionişti, sub coordonarea Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România, cărora li s-au adăugat reprezentanţii unor sponsori.

În cadrul festivalului, a existat o zonă specială unde bihorenii au putut contribui - alături de organizatori, Crucea Roşie Bihor şi Centrul de transfuzie sanguină Oradea - la sprijinirea victimelor războiului din Ucraina.

După îndelungi deliberări, clasamentul Festivalului-concurs „D’ale porcului” a fost următorul: 1. Valea lui Mihai; 2. Oșorhei; 3. Tulca; Premiul - Cea mai bună pălincă - Nojorid; Premiul cei mai buni cârnați - Tulca; Premiul cei mai buni caltaboși - Pomezău; Premiul cel mai bun toroș - Sânnicolau Român; Premiul cel mai bun produs local - Valea lui Mihai și Premiul de popularitate - Oșorhei.

Concursul a fost completat duminică, 13 martie, de târgul de produse locale, alimentare şi non-alimentare, „Fain din Bihor”.

Festivalul - concurs a fost organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea (deţinătoarea mărcii înregistrate), cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) - Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România.