După ce instanţa a suspendat hotărârea prin care şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, era detaşat la Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei, Consiliul Judeţean a propus o nouă detaşare, de această dată în funcţia de director adjunct al Direcţiei Tehnice. Propunerea a fost aprobată prin votul consilierilor PSD, UDMR şi ALDE, liberalii refuzând să-şi exprime votul.

În şedinţa de ieri a CJ Bihor, pe ordinea de zi au fost introduse mai multe proiecte legate de Direcţia pentru Protecţia Copilului. Astfel, pentru că instanţa a decis suspendarea hotărârii prin care şeful instituţiei, Călin Puia, era detaşat la Evidenţa Persoanelor, în şedinţă s-a aprobat, cu unanimitate de voturi, încetarea detaşării. Asta nu a însemnat, însă, că Puia va reveni la conducerea DGASPC, pentru că imediat s-a supus aprobării detaşarea acestuia în aparatul propriu al CJ Bihor în funcţia de director adjunct al Direcţiei Tehnice. La întrebările liberalilor, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a replicat, ironic: „fiindcă merită, îl aducem lângă noi, să putem lucra în mare frăţie”. Consilierul PNL Călin Gal a insistat, întrebând dacă detaşarea lui Călin Puia (prezent în sală, revenit după un lung concediu medical - n.r.) este în interes de serviciu şi dacă această mutare va impulsiona activitatea Direcţiei Tehnice. Pasztor a menţionat că Puia are experienţă în domeniu, deoarece, înainte să fie numit director la DGASPC, a fost şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a CJ Bihor.
„Avem un post vacant. Luând în considerare vasta experiență a domnului Puia într-o funcție publică de conducere și având în vedere dubla calificare, absolvent al unor studii de lungă durată în domeniul tehnic și în domeniul juridic, se încadrează și va fi detașat. E nevoie de oameni profesioniști pentru că avem multe proiecte în stare de finalizare și în derulare”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, adăugând că, în prezent, direcţia este foarte ocupată cu derularea proiectelor legate de Drumul Apuseni, Muzeul Ţării Crişurilor, PNDL etc., astfel încât instituţia se va putea „folosi de experienţa sa pentru a avansa”.
Reamintim că actuala conducere a CJ Bihor îl acuză pe Puia de nelegalităţi comise în cadrul instituţiei pe care a condus-o, motiv pentru care se încearcă îndepărtarea sa de la şefia DGASPC. Înainte de votul pentru noua detaşare, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a acuzat conducerea CJ  că a propus vot secret pentru a evita să fie traşi la răspundere şi obligaţi să plătească despăgubiri în cazul unui viitor proces intentat de Călin Puia. Din acest motiv, el a anunţat că liberalii nu vor vota. Propunerea de detaşate a trecut cu votul consilierilor PSD, UDMR şi ALDE. Al treilea punct de pe ordinea de zi legat de DGASPC a vizat numirea unui şef interimar la conducerea instituţiei. Cum era de aşteptat, propunerea a fost Camelia Gaciu, care a condus instituţia şi în perioada în care Călin Puia s-a aflat în concediu medical.

Pe de altă parte, consilierii judeţeni au aprobat transferarea către DGASPC a terenului pe care va fi construit viitorul centru de adulţi de la Ciumeghiu. Cu menţiunea că liberalii au cerut ca investiţia să se facă de către CJ Bihor, nu de către DGASPC, care are alt obiect de activitate. „Credeţi-mă, se pricep să cheltuie banii”, a replicat Pasztor, adăugând că Direcţia Tehnică şi cea de Achiziţii sunt foarte încărcate în această perioadă. „Dacă nu se vor descurca (DGASPC - n.r.) vom interveni, vă asigur”, a mai menţionat preşedintele CJ Bihor.