În această lună, Opera Română din Craiova aduce la Oradea şi Beiuş două spectacole de excepţie - opera „Tosca” de Giacomo Puccini şi opereta „Silvia, Prinţesa Ceardaşului”, de Kalman Imre, la invitaţia baritonului bihorean Florin Mariş-Hinsu. Evenimentul va fi sprijinit de Consiliul Judeţean Bihor, care va asigura cazarea artiştilor şi promovarea spectacolelor.

 

La invitaţia baritonului Florin Mariş-Hinsu şi a municipalităţii Beiuş, Opera Română din Craiova va susține, în data de 22 iunie, opereta „Silvia, prinţesa ceardaşului”, de Kalman Imre, la Casa de Cultură din Beiuș. Ulterior, în 24 iunie, acelaşi spectacol va fi prezentat şi pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea. În plus, în data de 25 iunie, tot la Oradea, va fi prezentată opera „Tosca” de Giacomo Puccini, în care publicul o va putea vedea pe soprana orădeană Florina Mariș-Hinsu, aflată la a doua colaborare cu opera din Craiova, după rolul Aida din opera cu acelaşi nume a lui G. Verdi, care a fost prezentată pe scena Teatrului Marin Sorescu din Craiova în urmă cu trei săptămâni. Biletele vor fi vândute prin casieria Teatrului, preţul variind între 20 şi 40 lei, în funcţie de locul în sală.

„Deoarece știam că în Oradea sunt foarte mulți iubitori ai artei lirice, am căutat deschidere la Consiliul Județean, pe care am și găsit-o, ne sprijină cu cazarea artiștilor și promovarea evenimentului. Mulțumiri domnului director Vulcu pentru amabilitatea de a ne găzdui pe scena frumosului teatru orădean și felicit autoritățile locale pentru efortul depus să modernizeze acest teatru, emblematic”, a declarat managerul Operei Române din Craiova, Antoniu Zamfir. Tot el a anunţat că îi va propune lui Daniel Vulcu un parteneriat între cele două instituţii, constând în schimburi culturale. Alături de Florina Mariş-Hinsu, din distribuţia operei „Tosca” va mai face parte baritonul Ştefan Ignat în rolul Scarpia şi tenorul Bogdan Zahariea în rolul Mario, precum şi alţi interpreţi valoroşi ai Operei din Craiova. „În afară de rolul Oedip din opera lui George Enescu, rolul Scarpia din Tosca îmi este cel mai drag. Noi vom face tot posibilul ca această prezentare să se ridice la cel mai înalt grad artistic. Opera Tosca se joacă de foarte multă vreme la Craiova și pot să vă spun că nu va regreta nimeni faptul că va veni să vadă această reprezentație”, a declarat baritonul Ştefan Ignat, adăugând că îşi doreşte ca Oradea să susțină, în continuare, și alte proiecte din acest domeniu al culturii. „Sper să devină o permanență a activității atât a Consiliului Județean din Bihor, cât şi a Operei din Craiova”, a mai menţionat Ștefan Ignat. Baritonul Florin Mariş-Hinsu a menţionat că şi-ar dori ca în spectacolele prezentate la Oradea să fie incluşi şi studenţi la facultăţile de muzică din municipiu, în roluri mai mici. „Oradea este unică la nivel naţional. Avem aici trei facultăți de muzică: la Partium, Emanuel şi Universitatea din Oradea. Avem potenţial și ne dorim să includem și studenții în proiectele noastre de viitor”, a afirmat Mariş-Hinsu.

Baritonul bucureştean Ştefan Ignat va reveni la Oradea şi în data de 8 septembrie, când, pe scena Filarmonicii de Stat, va prezenta proiectul „Oedip, pe înțelesul tuturor”, din care face parte şi soprana Florina Mariş-Hinsu. „Proiectul a fost gândit ca o singură reprezentare în cadrul Şcolii Altfel la Bucureşti, astfel încât elevii să înţeleagă această operă grea. Proiectul a început în 2015, iar până în prezent a avut 24 de prezentări”, a menţionat Ştefan Ignat. Proiectul va ajunge, în perioada următoare, la Praga, Iaşi, Piteşti, Bucureşti, Reghin, Oradea şi Paris. De asemenea, va fi prezentat și comunității de români din Gyula.