Ediţia din acest an a Premiilor „Dr. Marta Buteanu” a avut loc sâmbătă, 9 aprilie, în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea. La eveniment au participat zeci de cadre medicale, venite să asiste la premierea a patru medici bihoreni - dr. Mariana Mihailov, dr. Morvay-Szabo Edina, dr. Dumitru Mohan şi dr. Ioan Micle – pentru munca în folosul pacienţilor.

 

Fundaţia pentru Sănătate a organizat sâmbătă cea de-a patra ediţie a decernării Premiilor „Dr. Marta Buteanu”, la care au asistat zeci de medici din toate generaţiile. Printre participanţi s-au numărat viceprimarul Huszar Istvan, subprefectul Iulius Delorean, senatorul Florian Bodog, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorul Cseke Attila, fost Minsitru al Sănătăţii, medicul Foldes Adalbert, iniţiator al acestor premii, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, şi consilierul judeţean Dacian Foncea, preşedintele comisiei de sănătate a Consiliului Judeţean Bihor. Dr. Adrian Bumbu, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, a menţionat că premiile „Dr. Marta Buteanu” au fost înfiinţate pentru „a-i celebra pe cei care ne sunt modele în viaţă”. „Aceste plachete care vor fi înmânate azi vor ajunge la persoane care au arătat că merită, pentru că au dus o luptă zilnică pentru salvarea de vieţi omeneşti”, a menţionat viceprimarul Oradiei, Huszar Istvan. La rândul său, reprezentantul CJ Bihor, Dacian Foncea, a precizat că administraţia judeţeană sprijină demersurile Fundaţiei pentru Sănătate de a-i recompensa pe profesioniştii din domeniul sanitar, atât din rândul medicilor, cât şi din rândul asistenţilor medicali. În intervenţia sa, medicul Adalbert Foldes le-a reamintit celor prezenţi că din aceeaşi sală a Primăriei a pornit, în urmă cu câţiva ani, programul de tromboliză vasculară, iar în 2006, în sala de şedinţe a CJ Bihor, s-a discutat despre proiectul de înfiinţare a unui centru PET/CT în Oradea, iar doi ani mai târziu acesta a devenit realitate. Aceasta a fost o introducere la momentul următor din programul de sâmbătă: prezentarea făcută de dr. Oreste Straciuc, directorul Centrului de Diagnostic PET/CT din Oradea. „Am avut norocul să fiu la locul potrivit în momentul potrivit”, a menţionat dr. Oreste Straciuc la începutul intervenţiei sale. El a precizat că doar la Bucureşti mai există un centru de diagnosticare PET, astfel că din 2008, când a fost înfiinţat centrul de la Oradea, au început să vină pacienţi din toată ţara, inclusiv de la Cluj. Potrivit dr. Oreste Straciuc, din 2008 până acum, au fost examinaţi 8.547 pacienţi, numărul cel mai mare de pacienţi – 1.631 – înregistrându-se în anul 2012. El a menţionat că în 2015 s-a înregistrat o scădere a numărului de persoane examinate, până la 987, motivul fiind proasta finanţare a subprogramului naţional de imagistică. Pe de altă parte, dr. Oreste Straciuc a menţionat că la centrul pe care îl conduce s-a înregistrat o premieră săptămâna trecută: au fost investigaţi primii doi pacienţi cu epilepsie, astfel că metoda PET va putea fi folosită, de aici, înainte şi pentru investigarea afecţiunilor neurologice. Alte două concepte de perspectivă sunt ecografia şi rezonanţa magnetică.

După scurta prezentare făcută de şeful Centrului de Diagnosticare PET/CT, a urmat festivitatea de decernare a premiilor „Dr. Marta Buteanu” şi un moment muzical susţinut de Remus Rîmbu.

Astfel, Fundaţia pentru Sănătate i-a recompensat pe dr. Mariana Mihailov, fizioterapeut la Spitalul de Recuperare din Băile 1 Mai, dr. Morvay-Szabo Edina, de la Centrul de Oncologie al Spitalului Municipal, dr. Dumitru Mohan, neurochirurg la Spitalul Judeţean, şi dr. Ioan Micle, fost ortoped la Spitalul Judeţean.

Născută la Beiuş, Marta Buteanu a fost prima femeie cadru didactic universitar din România, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta. A murit în anul 1918, la doar 30 de ani, răpusă de gripa spaniolă.