Joi, 20 septembrie, în Piaţa Unirii din Oradea, a avut loc vernisajul expoziției stradale „Portrete ale Unirii’’, avându-l ca invitat pe conf. univ. dr. Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București. 

 

Evenimentul, care s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, a fost organizat de Asociația Cei 40 de Mucenici, în parteneriat cu Asociația Urmașii Marii Uniri, și beneficiază de finanțare din partea Direcţiei de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor. Amfitrionul vernisajului a fost europarlamentarul Emilian Pavel, alături de care au stat muzeograful Cristina Puşcaş, vicepreşedinte al Asociaţiei Cei 40 de Mucenici, Lucian Silaghi, manager al Direcţiei pentru Cultură Bihor, prefectul Ioan Mihaiu şi conf. univ. dr. Marius Diaconescu.

„Acest proiect s-a născut din dorinţa de a deveni cunoscută istoria Centenarului. În calitate de muzeograf, am observat că elevii nu prea vin pe la muzeu. De aceea am decis să facem această expoziţie în aer liber şi să venim noi în întâmpinarea lor”, a spus Cristina Puşcaş. „O parte din istoria înaintaşilor noştri a fost adusă în stradă, ca să devină cât mai vizibilă pentru toţi orădenii. Sunt expuse 16 portrete ale unor personalităţi bihorene care au înfăptuit Unirea, de la Demetrie Radu şi Roman Ciorogariu, la Nicolae Zigre”, a spus Cristina Puşcaş. Aceasta a mai subliniat efortul pe care bihorenii amintiţi l-au depus pentru ca Marea Unire să fie posibilă, de la cei care au avut un cuvânt important de spus în desfăşurarea evenimentelor, la cei care au mers chiar şi pe jos, doar pentru a se alătura manifestanţilor.

Făuritorii bihoreni ai Marii Uniri sunt: Tiron Albani, Nicolae Bolcaş, Gavril Chişbora, Gheorghe Chiş, Ioan Ciordaş, Roman Ciorogariu, Mihai Dănilă, Aurel Lazăr, Petru Martin, Alexandru Munteanu, Elena Munteanu, Dimitrie Pop, Valer Popoviciu, Demetrie Radu, Iosif Tărău şi Nicolae Zigre, dar şi cei 12 membri ai Consiliului Naţional Român Central.

Invitatul special al vernisajului a fost conf. univ. dr. Marius Diaconescu. „Aş vrea să văd în fiecare şcoală şi universitate o astfel de expoziţie, măcar cu istoria locală”, a spus Diaconescu. „Aceste panouri sunt o adevărată lecţie de istorie. Sunt personalităţi de care am auzit, dar şi oameni despre care acum aud pentru prima dată, cu toţii însă la fel de importanţi în demersul Marii Uniri. Unirea a început la 27 martie, stil vechi, la Chişinău, a continuat în 28 noiembrie, stil nou, la Cernăuţi şi s-a încheiat în 1 Decembrie, la Alba Iulia. În toate aceste oraşe noi, românii, am hotărât că ne unim. Nu ne-a făcut nimeni cadou Transilvania sau Bucovina, nici de la Londra, nici de la Paris”, a mai subliniat conferenţiarul.

De altfel tot joi, de la ora 16.00, Marius Diaconescu a susţinut, în Muzeul din Cetate, conferința intitulată „1918 - Cel mai frumos an din istoria Românilor”. Cu această ocazie au fost lansate şi  cele trei volume ale lucrării „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Diaconescu și lector univ. dr. Andrei Florin Sora, împreună cu un grup de studenți ai Facultății de Istorie a Universității din București.

Expoziţia Portretele Unirii va fi expusă şi în alte spaţii publice din Oradea şi din judeţ, cum sunt curţile şi holurile unor școli sau muzee locale. Interesul elevilor pentru acest demers a fost evident în cadrul vernisajului din Piaţa Unirii, când au fost prezenţi zeci de copii şi adolescenţi din şcolile: Oltea Doamna, Aurel Lazăr, Onisifor Ghibu, Emanuil Gojdu şi Iosif Vulcan.