La zece ani de la plecarea sa spre veșnicie, poetul Grigore Vieru a fost comemorat ieri, în sala mare a Prefecturii Bihor. Cei care l-au cunoscut personal au evocat, în cuvinte frumoase, detalii mai puțin cunoscute din viața marelui poet.

 

Era el însuși „lumină”...

Manifestarea a debutat firesc, cu o rugăciune rostită de părintele Gheorghe Nemeș în memoria poetului. Pentru sufletul acestuia, a fost aprinsă și o lumânare albă, care a ars pe tot parcursul evenimentului, pentru că, așa cum afirma preotul, Grigore Vieru era el însuși „lumină”.

Părintele Nemeș le-a vorbit celor prezenți despre vizitele pe care Grigore Vieru le făcea la Biserica Albastră, ori de câte ori poposea la Oradea. Preotul a adus, în acest sens, spre mărturie, Cartea de Aur a Bisericii Albastre, unde, printre semnatari, se află și poetul basarabean, la data de 28 iulie 1994.

„Poeții, în special cei din Barasabia, au suferit mult. L-am avut de multe ori pe Grigore Vieru în mijlocul nostru, la Biserica Albastră, despre care spunea că este «caldă și luminoasă». Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe noi, să ne ajute să păstrăm vii ideile lui despre unitatea de neam și credinţă”, a spus părintele Nemeș.

În continuare, tinerii artiști Alexandru Carțiș și Bianca Popa au intonat Imnul Național al României, după care a luat cuvântul prof. Teodor David, Senator al mișcării unioniste Sfatul Țării 2 din Republica Moldova, unul dintre organizatorii evenimentului, alături de gen.lt. Lazăr Cârjan, prof. Doina Bunea, copreședintele Fundației Prietenia Basarabia și Ioan Chivari, prim vicepreşedintele Uniunii Vatra Românească Bihor.

Sala mare a Prefecturii Bihor a fost neîncăpătoare cu prilejul acestei manifestări comemorative, printre cei prezenți numărându-se Liviu Popa, din partea Poliției Române, deputatul Dumitru Gherman, scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului „Iosif Vulcan”, Viorica Cherteș, președinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, Miorița Săteanu, președinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor Oradea, dar și numeroși elevi și profesori orădeni.

 

Primit regește în Bihor

Despre poetul Grigore Vieru, pe care l-a cunoscut personal, a vorbit, în cadrul evenimentului, și gen.lt. Lazăr Cârjan.

„Am avut norocul să fiu în preajma lui Grigore Vieru mulți ani. De fiecare dată când venea în Bihor, era primit regește. În 1994, când a venit prima dată la mine, m-a rugat Adrian Păunescu să am grijă de el ca de Eminescu. Era un om firav, foarte timid. Avea o aură deosebită, oriunde mergea, iar aerul lui de înger te făcea să-l iubești imediat. Devenea însă foarte arțăgos, dacă era criticat. În 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace. A suferit în viața sa multe nedreptăți, atât la Chișinău, cât și la București. Chiar obișnuia să spună că la Chișinău se simte între străini, iar la București se simte înstrăinat. Grigore Vieru a dispărut în mod tragic, când se întorcea de la comemorarea „Luceafărului poeziei românești” de la Cahul, în ziua când se împlineau 159 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, a spus generalul Lazăr Cârjan. Acesta a reamintit și momentul în care, într-una din vizitele poetului la Biserica Albastră, credincioșii i-au cerut poetului semnătura pe cărțile de rugăciuni pe care le aveau la ei, în semn de infinită dragoste și prețuire.  

Despre marele poet a mai vorbit gen. mr (r) Vasile Creț, după care poeta Sabina Măduța a citit poezia „Muşat şi ursitorile”, o creație în versuri mai puțin cunoscută a poetului Mihai Eminescu. 

La final, profesorul Teodor David i-a îndemnat pe liceenii prezenți să aibă grijă de România lor, să n-o părăsească niciodată, urmând drumul străinătății, ci să rămână aici, pe pământ românesc, binecuvântat de Dumnezeu. Manifestarea s-a încheiat în compania artiștilor Alexandru Carțiș și Bianca Popa, care au susținut un frumos moment muzical. Evenimentul a fost organizat de Fundația Prietenia Basarabia cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor.