Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene - Un volum despre viața privată a bihorenilor
Recent a văzut lumina tiparului în Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea volumul intitulat Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene. Autorii săi sunt istoricii Gabriel Moisa și Cristian Culiciu. În cele 472 de pagini, acesta aduce în fața bihorenilor și a celor care vor să cunoască o altfel de istorie a acestor meleaguri aspecte ce țin de viața cotidiană a oamenilor acestui spațiu. În același timp, este o lucrare care se dorește să fie o lectură ușoară. Nu este o istorie politică, militară, economică etc., ci una mai degrabă a vieții private a bihorenilor. Este o întreprindere care încearcă să acopere câte puțin din petele albe ale vremurilor trecute și tinde spre explicarea trecutului atât cât omenește este posibil.
Este un fapt destul de comun acela că fiecare generație de cercetători istorici adresează acele întrebări trecutului care interesează mai ales societățile în mijlocul cărora trăiesc, scopul fiind de a găsi răspunsuri menite să o ajute în a cunoaște la modul general și de a progresa, am purces la drum în a realiza volumul de față. Ne-am propus astfel să plonjăm secvențial în istoria Bihorului astfel încât să explorăm spații ale cotidianului/vieții private. Am realizat o selecție a momentelor asupra cărora ne-am oprit pornind de la considerente legate de scopul volumului, acela de a face cunoscut Bihorul atât bihorenilor, cât mai ales celor care vizitează județul.
Tocmai de aceea, am încercat să realizăm un text cât mai prietenos cu cititorul, marcat de numeroase fotografii, imagini, hărți, stampe de epocă, desene, afișe, reclame etc., astfel încât cel care va avea volumul în mână să se simtă îmbiat și tentat a-l citi.
Am pornit la drum cu teritorii ale cunoașterii aflate la cumpăna dintre mileniul I și II legate de începuturile orașului reședință de județ situat pe Crișul Repede și am încheiat cu evenimentele petrecute în decembrie 1989 la Oradea și în Bihor. Cei care vor lectura volumul pot afla astfel mai degrabă o istorie a oamenilor decât a instituțiilor, așa cum suntem familiarizați în mod obișnuit, obiectivul principal fiind acela de a-i cunoaște pe bihoreni la ei acasă de-a lungul timpului, acasă însemnând în acest caz spațiul cotidian, viața de zi de zi cu bucuriile și problemele sale.
Cititorul va descoperi, traversând o mie de ani de istorie, aspecte ce țin de bihorenii începutului mileniului al II-lea, va traversa epoca Renașterii și Umanismului pentru a ajunge în epocile modernă și contemporană. Desigur, greutatea volumului balansează spre spațiile modernității și contemporaneității, acolo unde informațiile sunt mai numeroase, mai concludente și, îndrăznim să spunem, mai atractive pentru ceea ce ne-am propus în demersul nostru. Lăsăm cititorului plăcerea de a descoperii aspecte ale cotidianului bihorean de-a lungul unui mileniu de istorie cu promisiunea că vor urma și alte volume similare prin care să reușim să facem cunoscut Bihorul tuturor celor interesați, considerând omul măsura tuturor lucrurilor și așezându-l în centrul narațiunii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.