Moment festiv la Filarmonică - Simpozion dedicat Zilei Armatei Române
În Sala Enescu-Bartók a Filarmonicii din Oradea, a avut loc ieri un simpozion dedicat Zilei Armatei Române, eveniment organizat de ANCMRR „Gl. Traian Moșoiu” - Filiala Bihor, în parteneriat cu Universitatea Agora, Cercul Militar Oradea, Garnizoana Oradea, ANVR Filiala Bihor și ANCE Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Bihor.
În deschiderea manifestării, Corul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, dirijat cu multă dăruire de arhid. prof. Ștefan Lakatoș, a intonat Imnul României și a prezentat câteva cântece patriotice, după care au urcat în scenă elevii clasei a III-a C, de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din municipiu. Îmbrăcați în frumoase costume populare, copiii au prezentat un frumos program de cântece patriotice, coordonați de profesoara Doina Lung.
A urmat simpozionul, moderat de gl. bg. (r) dr. Vasile Creț, președintele ANCMRR „Gl. Traian Moșoiu” - Filiala Bihor, în cadrul căruia au conferențiat: pr. Mircea Ioniţă, capelanul Garnizoanei Oradea, cu lucrarea „Biserica și Marea Unire”; col. Marian Dincă (Centrul de excelență NATO Oradea) - „Locul și rolul Centrului de excelență NATO în Armata României”; col. Grigore Bartoș (președintele Societății Culturale Avram Iancu Oradea) - „Ostașul Român și Marea Unire”; col. Constantin Moșincat (președintele Asociației Cavalerilor de Clio) - „Gărzile Naționale în Bihor” și prof. univ. dr. Viorel Faur - „Marea Unire, moment astral în istoria României”.
Evenimentul a fost frumos completat cu momente artistice susținute de: Alexandru Mihai Carțiș, care a interpretat câteva cântece patriotice, în spiritul momentului 1918, elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, coordonați de directorul Nina Bîrlădeanu, elevii de la Școala Gimnazială „Dacia”, coordonați de directorul Florin Hava, elevii de la Școala Gimnazială Hidișelu de Sus, coordonați de directorul Elena Moza și profesoara Anca Călinescu.
„În Anul Centenarului Marii Uniri, ne amintim că Armata României a fost prezentă în marile momente ale secolului XX în istoria României, și anume: Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și evenimentele din 1989. Acest simpozion a devenit o tradiție la Oradea. Este un eveniment pe care îl organizăm cu o zi sau două înainte de Ziua Armatei, fiind dedicat tuturor militarilor: activi, în rezervă și retragere, dar și celor care au căzut pe câmpurile de luptă. În plus, în Europa, doar noi și francezii sărbătorim Ziua Armatei, ceea ce este un lucru extraordinar”, a declarat pentru CRIȘANA gl. bg. (r) dr. Vasile Creț.
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: Răzvan Puia, șeful Cancelariei Prefecturii; prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Agora; lt. col. Petru Marius Prunduș, noul comandant al Garnizoanei Oradea; gen. Ion Cioară, fost comandant al Armatei, de la Cluj; gen. Gheorghe Todor; cadre militare în rezervă și retragere din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, pompieri etc. De asemenea, au fost prezenți elevi de la Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, profesori și studenți de la Universitatea Agora.
Evenimentul a fost organizat de ANCMRR „Gl. Traian Moșoiu” - Filiala Bihor, în parteneriat cu Universitatea Agora din Oradea, Asociația Națională a Veteranilor de Război, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Bihor, Garnizoana Oradea și Cercul Militar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.